Дослідниця Анна Ємельянова , уже знайома нам як автор онлайн-проекту «ACTIONS UA», за результатами конкурсу виграла поїздку до Швеції, де 6–18 серпня проходитиме практику та навчання в Університеті Лінчопінгу за програмою «Стале е-урядування», організованою Швецьким інститутом.

За словами активістки, до складу їхнього модулю входить 35 представників, зокрема з України, Молдови, Словенії, Грузії.

Уже є перші емоції і враження: «На відміну від спекотної України, у Швеції досить прохолодно, +18. Тут, до речі, круто писати дисертацію, читати і просто думати про вічне».

Анна розповідає: «Ще перед поїздкою пройшли два ознайомчих вебінари з іноземними колегами, де ми обговорили особливості та відмінності розвитку е-урядування в Україні та в інших країнах світу».

Дослідниця також зазначає: «Якщо наша е-демократія просувається більш волонтерами і громадськими організаціями, зокрема за рахунок всіляких грантів, то в більшості країн Європи, як-от у Словенії, держава сама просуває такий вид демократії та намагається заохочувати громадян брати більш активну участь у різних електронних зверненнях, петиціях, у формуванні бюджету. Іноземців дуже дивує такий стан речей в Україні».

На вихідних, за словами Анни, запланована поїздка до Стокгольму, де учасники програми матимуть змогу познайомитись з роботою організації, яка безпосередньо займається е-урядуванням, його дослідженням і впровадженням: «Так би мовити отримаємо інформацію з першоджерел, адже Швеція займає друге місце по рівню розвитку онлайн-урядування. Дуже корисно переймати досвід саме у таких країн. Хоча треба зазначити, що наша країна не пасе задніх і навдивовижу швидкими темпами розвивається в цьому напрямку. За останні два роки Україна піднялась на декілька щаблів вгору. Інші країни долали такий шлях 10–12 років».

Хотілося б, щоб усе ж таки і наша держава зрозуміла, наскільки далі можна просунутись уперед, якщо підтримувати е-демократію і сприяти її розвиткові в країні.