Співзасновник культурно-громадського центру ШELTER+ Роман Морозов виступив перед волонтерами в прифронтовому Старобільську, де поділився власним досвідом з тридцятьма молодими людьми віком 16–25 років. Романа як спікера запросили організатори всеукраїнського волонтерського табору «Будуємо Україну разом» (БУР).

Цей проект передбачає, окрім волонтерсько-будівельної програми, і культурно-освітню. Він покликаний допомогти українцям, що опинилися в скруті, шляхом ремонту їхніх помешкань, а також сприяти об’єднанню місцевих громад, створити мережу активних волонтерів, які в подальшому вже власними силами розбудовуватимуть Україну. Окрім відновлення приватних домівок, волонтери працюють над благоустроєм міст і створюють у кожному з них громадський простір – місце відпочинку і творення ідей для розвитку міста. Разом із тим учасники проекту роблять міста України яскравішими – малюють графіті та мурали. Унікальність табору полягає в тому, що зранку волонтери працюють фізично, ремонтуючи будинки, а ввечері мають спільну культурну програму. Волонтери подорожують і пізнають Україну, знайомляться й спілкуються з людьми з різних куточків України та світу, допомагають тим, хто цього потребує, а також весело й активно відпочивають.

За словами спікера, завдяки таким проектам у людей змінюється парадигма того, як будувати Україну разом. Роман розповідає: «Я прочитав лекцію для волонтерів БУРу в Старобільську. Від Старобільська до лінії фронту – година їзди. У 2014 році 30-тисячний райцентр одним з перших прийняв десятки тисяч переселенців з непідконтрольної частини Луганщини. Для мене це дуже важливо: вкласти свою лепту у свідомість людей, які беруть участь у відбудові країни (у всіх сенсах). Мета моєї поїздки: надихнути і навчити! Показати приклад діючої моделі сталої культурно-громадської інституції. Це працює майже завжди однаково – ти просто щиро ділишся тим, у що віриш, що робиш і що вмієш, а людей це надихає. Бо нам всім потрібні віра і натхнення».

З промови лектора слухачі дізналися про історію створення культурно-громадського центру ШELTER+, важливими принципами якого, за словами Романа Морозова є волонтерство, відповідальність, командна робота, розвиток та якість, активна життєва позиція, відкритість до нового тощо. Говорили не тільки про реалізацію проектів – ЩО робити і ЯК це робити, але й НАВІЩО (про місію і покликання). Та, на думку активіста, у фундаменті всього цього мають лежати спільні ЦІННОСТІ Й СТОСУНКИ. У підсумку Роман надихнув слухачів словами відомого антрополога Маргарет Мід: «Ніколи не сумнівайтеся, що невелика група відданих своїй справі людей може змінити світ. Насправді тільки таким групам і вдавалося щось змінити».