За сприяння Культурно-громадського центру ШELTER+ в кінотеатрі «Одеса-кіно» 7 липня відбувся фестиваль американського документального кіно «Незалежність».

«Кінобус» привіз до нашого глядача стрічки «Живі всередині», «Перегони на вимирання», «Ферма у вантажівці» (англійською мовою з українськими субтитрами), «Їхня власна ліга» (мовою оригіналу з англійськими субтитрами).

За словами координатора фестивалю Станіслав Корнієнко, люди отримали рідкісну, навіть унікальну можливість подивитися дійсно хороші фільми, які не вийдуть у нас в прокат: «Мені як координатору програми постійно говорили, що фільми круті, і запитували, де їх іще можна переглянути».

Глядачі першого фільму, які відчули, що це справді щось нове й неповторне в кіномистецтві, цікавилися, яким же буде наступний. У перервах між показами вони мали змогу поспілкуватися один з одним, поділитися враженнями, посмакувати напоями й солодощами.

Це особливі документальні фільми, які межують з художніми. Кожен із них, без перебільшення, – витвір мистецтва, що западає в душу й дає справжнє естетичне задоволення. Чого вартує лишень дивовижна краса дикої природи морських глибин у «Перегонах на вимирання»!

Тематика кінострічок різна, та всіх їх, на думку відомого кінознавця Надії Заварової, об’єднує спільне – «вони вчать внутрішньої відповідальності, як і більшість американських фільмів».

Так, легка для сприйняття, із гумористичними нотками кінострічка «Ферма у вантажівці» розповідає про особливості, недоліки й переваги урбаністичного сільського господарства. І водночас наштовхує на важливу думку: «Хто хоче, той шукає можливості, хто не хоче – той шукає причини». Після перегляду деякі глядачі, надихнувшись ідеєю ферми на колесах, по-доброму жартували, що візьмуться за ферми на балконах. Хтось пожартував, а хтось узяв на замітку.

Кінознавець також зауважила: «Продемонстровані кінострічки показують зовсім інший спосіб мислення, по-іншому організований світ з особливими – чи то слабкими, чи то сильними – персонажами, але дуже жвавими і щирими. У фільмах мали місце історії, які можуть надихати людей у різних життєвих ситуаціях бути більш рішучими, йти за своєю мрією».

У приватній розмові, відповідаючи на питання про значення такого фестивалю для міста, що прагне змін, лекторка, як то кажуть, потрапила в ціль: «Твоє життя, життя твого району, життя твого міста – це твоя особиста відповідальність. Часто супротив змінам чинимо ми самі через свої лінощі, через звичку піддаватися хвилинному настрою, через банальне небажання зробити маленький крок уперед. І з кінематографічного, і з людського погляду, фестиваль дуже важливий, адже здатний відкрити інший світ, здатний надихнути і замислитись. І якщо не навчити, то принаймні показати, що треба по-іншому ставитися до себе й до свого міста».

Координатор ШELTER+  Романом Морозов роздумує, що варто було б розповісти про проведення фестивалю у школах, технікумах, вишах і наступного разу залучити до такого заходу якомога більше молоді, особливо дітей старших класів, студентів, бо саме їм творити майбутнє і саме їхні серця відкриті до змін.

Є надія, що «Кінобус» завітає до Кривого Рогу ще восени. Стежте за анонсами на сторінках у Фейсбуці.