Громадська організація «Гендерний Клуб Дніпро» спільно із Фондом підтримки малих ініціатив «Allies in Action» провела конкурс журналістських матеріалів, спрямованих на толерантне ставлення до ЛГБТІ в суспільстві. У конкурсі взяла участь членкиня Об’єднання Відповідальних Громадян Ольга Костіна, яку більшість знає як людину, що опікується проблемами екології, зокрема сортування ТПВ, заощадливого використання природних ресурсів. Та своєю статтею «Більш ніж про Євробачення, або Чому “Шануймо різноманіття”», яка посіла призове третє місце в конкурсі, активістка нагадала, що проблеми екології мислення не менш актуальні. Зі слів самої авторки, «тільки ставлення людини вирішує, буде пляшка цінністю чи стане сміттям». На думку Ольги, це стосується і людських ресурсів.

У статті блогерка головним чином показує схожість соціальної системи та природної, у якій важливе біорізноманіття, а будь-яке зміщення в бік домінування одного з елементів автоматично призводить до зниження показника різноманіття, що, своєю чергою, знижує стабільність та продуктивність екосистем. Відповідно, убивчим є намагання зрівняти усіх людей, винищити свободу вираження і різноманіття в складі колективу, знищити поняття індивідуальності, поділити людей на «корисні копалини» і «сміття», ізолювати «не таких».

На питання, чому вирішила взяти участь у конкурсі саме з такою тематикою, Оля відповіла: «Своєю місією вважаю пропрацювання упереджень щодо матеріальних ресурсів. Але зацікавлення феноменом упереджень, такими фаховими для мене, дипломованої філологині та психологині, поняттями, як фрейм, концептуальна картина світу, стереотип тощо, не обмежується лише темою відходів. На жаль, і в соціальній площині нерідко прийнято вважати когось непотрібним суспільству. Тому я вивчаю питання дискримінації й не перестаю дивуватися, як з десятиліття в десятиліття якась соціальна група виборює собі право на місце під сонцем: то чорношкірі, то жінки, то якісь релігійні конфесії. Тобто змінюється об’єкт упереджень, але механізми і прояви стереотипів лишаються майже без змін. Сьогоднішній порядок денний – права лесбійок, геїв, бісексуальних, трансгендерних та інтерсексуальних людей, що складають абревіатуру ЛГБТІ. Для мене підтримка цієї повістки, людської цінності абсолютно така ж логічна, як підтримка раціонального ставлення до природних ресурсів».

Матеріал статті, розповідає журналістка, першочергово не готувався для конкурсу. Він писався ще минулої весни на пропозицію одного з видань, але не був опублікований. Та врешті-решт зірки склалися якнайкраще. Пройшло близько року, і праця Олі знайшла своїх поціновувачів та принесла довгоочікувані плоди. А за вміле цільове використання власних інтелектуальних ресурсів наша переможниця отримала планшет, чому щиро пораділа.