Високе, а не тополя.
Цвіте, а не вишня.
Листя велике, а не лопух.

Фантастичне дерево із кінострічки «Аватар»? А ні – не вгадали.
Це павловнія – швидкоростуче дерево, 10 екземплярів якого були висаджені сьогодні на території Культурно-громадського центру ШELTER+ під час екологічно-просвітницької акції.

До акції долучилися небайдужі громадяни. Саджали усі бажаючі, дехто зіпсував манікюр – жертва на користь майбутнього 🙂 Копали, поливали за інструкцією. Але головним у процесі були позитивні емоції та піднесений настрій.

Від організатора акції Романа Морозова дізнались про унікальні властивості цієї дивовижної рослини, користь якої неоціненна. За особливо сприятливих умов за 5 років вона може вирости до 20 м, здатна поглинати в середньому 22 кг вуглекислого газу і звільняти 6 кг кисню за рік!
Справжня знахідка для нашого міста, екологія якого бажає кращого.

Треба зауважити, що саджанці, які нам радо надали наші партнери з «Павловнія Груп Україна»  особливі та мають назву Paulownia Clone in Vitro 112®. Це штучно виведений і клонований вид Павловнії, здатний виживати і розвиватися в екстремальних умовах (від –27 до +45 С°). Зареєстрований у 2007 році в Інституті Видів Рослин (офіційному органі ЄС). Має міжнародне визнання, європейський паспорт, європейський сертифікат якості та міжнародний дозвіл на торгівлю.

Залишилось трохи почекати, і ми зможемо побачити на власні очі цвіт цього дивовижного дерева, яке може стати символом міста майбутнього і нових тенденцій у його розвитку.

Фото Дениса Лопатинського