На сході України триває війна, досі не оголошена, але фінансована Росією. Сотні тисяч жителів Донецької і Луганської областей залишають рідні місця, побоюючись за свої життя. Десятки тисяч воїнів зі зброєю в руках захищають територіальну цілісність України. У Кривому Розі проживає кілька десятків тисяч внутрішніх переселенців і трохи менше учасників бойових дій в зоні АТО.

Незалежна медіа-платформа «Експерт-КР», співзасновником якої є Об’єднання Відповідальних Громадян, регулярно цікавиться життям ВПО і ветеранів АТО. Цікавлять ці теми і міжнародні організації. Зокрема, вони знаходяться в фокусі уваги проекту «Голос місцевих ЗМІ», що реалізується Thomson Foundation і «Інститутом розвитку масової інформації».

Разом із тренерами проекту Деборою Келлі (Англія) і Девідом Хендсом (Кіпр) за підтримки Європейського фонду демократії (ЕФД) журналісти «Експерт-КР» підготували матеріали про сьогоднішні проблеми переселенців і ветеранів АТО в Кривому Розі. Зокрема, знімальна група побувала в модульному містечку для переселенців. Він розташований неподалік селища Мирівське.

Рік тому журналісти «Експерт-КР» вже відвідували модульне містечко. Тоді вразили умови життя внутрішніх переселенців і відносини між ними. У нас склалося враження, що жителі містечка відчувають на собі тиск з боку місцевих жителів. Через рік після виходу матеріалу журналісти приїхали до модульного містечка з питанням, як там живеться тепер. І виявили, що кількість випадків дискримінації за ознакою походження значно зменшилася. І дорослі, і особливо діти, які живуть в модульному містечку, проявляли жвавий інтерес до міжнародної знімальної групи і легко йшли на контакт.

Ветеран АТО, боєць 40-го батальйону «Кривбас» Григорій Гура пройшов Старобешеве та Іловайськ. Звільнився через необхідність ростити трьох неповнолітніх дітей, а взагалі їх у Григорія п’ятеро. Півтора роки тому ветеран скористався правом на отримання земельної ділянки під забудову. Міськрада Кривого Рогу роздала близько 300 ділянок у межах міста, однак до них не підведені комунікації і навіть ще не прийнята відповідна документація. Тому Григорій Гура, який ризикував життям у війні заради України і Кривого Рогу, не знає, коли зможе побудувати на своїх шести сотках будинок для дітей. Можливо, матеріал «Експерт-КР» допоможе вирішити питання, що стосується тисяч ветеранів АТО і сприятиме соціалізації внутрішньо переміщених осіб.