Схоже, 11–12 лютого Кривий Ріг перетвориться на центр громадянського суспільства України. Принаймні таку кількість знакових для третього сектора персон одночасно в одному місці зустрінеш зрідка. Чому всі вони погодилися стати учасниками Першої конференції громадянського суспільства Кривого Рогу і яку користь ця подія принесе для нашого міста — розповідає один з організаторів конференції Юлій Морозов.

— Останні роки показали, що суспільство в Кривому Розі змінюється. Усе більше людей починають усвідомлено займати активну життєву позицію і брати на себе відповідальність у різних сферах. Ми сміливо говоримо, що в нашому місті народжується повноцінне громадянське суспільство, якому є що сказати й дати — і владі, і бізнесу, і менш активним прошарками соціуму. Воно має різні прояви — це й офіційно зареєстровані громадські організації та благодійні фонди, ОСББ, дієві батьківські комітети, незалежні ЗМІ, творчі об’єднання, окремі активісти… Але новонародженому громадянському суспільству дуже потрібна допомога на цьому етапі. Відчути натхнення, побачити напрямки, розширити горизонти.

Саме для цього ви запросили на криворізьку конференцію більше десятка гостей з інших міст?

— Так, ми кинули клич серед своїх друзів, серед тих, з ким співпрацювали в різних проектах, кого чули на семінарах і конференціях в інших містах. На щастя, Об’єднання Відповідальних Громадян поєднало багатьох активних криворіжців з різних царин, тож і кола наших зв’язків на всеукраїнському рівні вже досить широкі. Ми розповіли знайомим про нашу ініціативу. Відбирали найкращих. Тих, хто не просто говорить, а й робить. Хоч і говорять вони всі теж якісно — переконливо і надихаюче. І це важливо — адже в кожного з них буде лише година-півтори, щоб донести до слухачів найважливіше. Фактично всі, кого ми запросили , відгукнулися. Попри свої насичені графіки, попри те, що декому довелося скасовувати інші заходи, відмовлятися від можливості заробити чи побути з родиною…

І чим, на вашу думку, їх зацікавив Кривий Ріг? Що їх мотивувало?

— Не секрет, що за останні роки завдяки політичним, виборчим подіям Кривий Ріг привернув до себе увагу всієї України. Наше місто засвітилося переважно не дуже позитивно, але люди, які вміють мислити більш глибоко і далекоглядно — а серед наших гостей всі такі — розуміють: по-перше, тут дійсно пролягає своєрідна лінія фронту між старою і новою Україною; по-друге, тут є паростки того громадянського суспільства, які здатні схилити шальки терезів у потрібний бік. І нам тут, у Кривому Розі, дійсно потрібна підтримка.

Експерти зі всієї України — це чудово, але ж конференція — криворізька…

— Саме так. І вона — ми на цьому наголошуємо — перша. Тож наша головна мета — зробити перші кроки. Зібратися, побачити одне одного, познайомитися ближче. Зрозуміти, що ми — якими б різними не були — усе ж на одній хвилі. І для цього будуть усі можливості. Цього разу експертний потенціал ми зібрали з усієї України, щоб зробити його доступним для криворіжців. Щоб усі відчули: ми тут — не загублені на острові. Ми — частина нової України, яка консолідується, учиться чути одне одного і синхронізувати дії. Упевнений, вже на другій конференції частка спікерів-криворіжців буде значно більшою.

Чути. Розуміти. Долучатися — написано на ваших промоматеріалах. Який сенс ви вкладаєте в ці 3 слова?

— Тут подвійний рівень сенсів. По-перше, це те, у чому — за нашим задумом — громадянське суспільство Кривого Рогу має значно просунутися за ці 2 дні. До того ж, саме так називатимуться різні види активностей на конференції. «Чути» — це блоки, де всі учасники слухатимуть ключових спікерів — усесвітньо відомого економіста Павла Шеремету, громадського діяча, одного з найвпливовіших бізнес-тренерів України Валерія Пекаря, експерта з довготермінових стратегій Євгена Глібовицького. «Розуміти» — це заняття за секціями, коли всі учасники розбиватимуться на 4 потоки, аби разом з експертом зануритися глибше в якусь із тем. І нарешті «Долучатися» — жива дискусія з модератором і кількома експертами, у якій може взяти участь кожен, своєрідна панельна дискусія. Їх буде дві — ми торкнемося тем, які сьогодні хвилюють багатьох. На першій — «Їхати не можна лишатися» — ми обговорюватимемо питання еміграції — як із Кривого Рогу в інші міста, так і з України взагалі: Наскільки це явище небезпечне? Чи треба з ним боротися? Хто і на якому рівні може бути в цьому ефективним? Друга тема — «Чи варто громадським діячам іти в політику?» — ще більш контроверсійна і непроста. Але ми таких не боїмося.

Розкажіть детальніше про «Розуміти». Кого б з експертів на секціях і які теми ви б виокремили? На кого криворіжцям варто звернути особливу увагу?

— Не дуже хочеться це робити, адже всі вони — достойні люди і потужні спеціалісти, багато з них — мої добрі приятелі, і я можу довго розповідати про кожного. До того ж вони торкатимуться тем найширшого спектру: екологічних, освітніх, правових, управлінських. Тож кожен знайде те, що йому ближче і актуальніше. Але наголошу на двох гостях. Абсолютно суб’єктивно. Іван Примаченко з Києва — молодий хлопець, який разом з колегами прямо зараз робить революцію в українській освіті, потужно розвиваючи онлайн-платформу «Прометеус». Андрій Федотов з Одеси. Ми співпрацюватимемо вперше, але тема, яку зараз досліджує і практикує Андрій, на мою думку, є ключовою. Ідеться про соціальне підприємництво — одне з того найважливішого, що мінятиме Україну.

Участь у конференції безкоштовна. Навіть обіди включені. Чи не вважаєте ви, що речі, отримані безкоштовно, не цінуються?

— Загалом воно саме так і є. Зазвичай, «на дурничку» розбещує. Думаю, що друга конференція вже коштуватиме учасникам певних грошей. Але саме цю, першу, ми таки вирішили зробити подарунком для криворізьких активних і небайдужих людей. Їм і так доводиться багато чим жертвувати, і не часто вони відчувають, що хтось це помічає й цінує. Тож, коли у нас з’явилася нагода мати підтримку від Міжнародного благодійного фонду «Відродження», ми скористалися нею і зробили участь безкоштовною. Крім того, ми віримо, що цей перший крок у нашій співпраці з «Відродженням» буде не останнім. Приємно бачити, як цей фонд, що вже більше 25 років працює в Україні, не зупиняється, а докладає масу зусиль, щоб адекватно реагувати на виклики, які постають перед нашим суспільством.

Інтерв’ю підготовлено прес-службою Об’єднання Відповідальних Громадян