32753390

27 вересня, прекрасної осінньої неділі на турбазі “Рубін” відбулась підсумкова зустріч учасників проекту “Дружба Без Обмежень”.

Він розпочався в середині липня і мав за мету привернути увагу мешканців нашого міста і владних структур до проблем інвалідів-візочників. А проблем цих чимало — починаючи з так званого безбар’єрного середовища, проїзду в громадському транспорті, відвідування культурних закладів і навіть аптек та магазинів.

32752306

За допомоги координаторів проекту В’ячеслава та Тетяни Ульянових і Тетяни Полякової були сформовані команди, у кожній — кілька волонтерів і одна особлива людина. У Кривому Розі живе близько двох тисяч людей з обмеженими можливостями, та погодилися на участь у проекті п’ятнадцятеро візочників віком від 16 до 35 років.

Командам було запропоновано провести три події дружби — зустрічі, під час яких треба було лише розважитись і, можливо, подружитись. Можна було обрати будь-яку подію з ідей організаторів чи вигадати самим. Зовсім так, як у повсякденному житті, хіба що витрати, за необхідності, організатори брали на себе. Учасники натомість зробили фото чи відеозвіт. За два місяці команди їздили на конях, мандрували на тролейбусі містом, грали в боулінг, дивилися кіно й вистави в театрі, відпочивали на пікніках і в каварнях.

32752534

Отже, у неділю автобус, виділений ПАТ “Криворізький залізорудний комбінат” завдяки особисто члену правління Федору Караманцю, за що організатори були дуже вдячні, прибув на гостинну базу відпочинку з цілою ватагою друзів. Напевне, до проекту чи на перших зустрічах хтось ще мав сумніви, чи зможуть дорослі люди так швидко знайти спільну мову, подружитися, але тепер більше ні в кого їх не було. Дружба відбулася!

32752623

Проблеми людей на інвалідних візках перегукуються з тими, хто возить маленьких дітей у візочках, і велосипедистів. Тому увага, яку привертали до себе учасники проекту, багатьох не лишала байдужими.

Під час зустрічей люди з особливими потребами з інших міст України цікавилися та дізнавалися через соцмережі, як їм запровадити такий проект. Тож Відповідальні сподіваються, що “Дружба Без Обмежень” помандрує Україною.

— Потрібно братися і робити, а ми підкажемо, — радить голова Об’єднання Відповідальних Громадян, а віднедавна перший кандидат до міської ради від партії “Сила Людей” Юлій Морозов.

32752794

Додали родзинку заходу музиканти, які виступили перед друзями на запрошення Відповідальних. Звучала жива музика від найкращих криворізьких музикантів Дениса Фетисова \ Defis, гурту “City Style”, а також гостя Джеррі Дона \ J Don. Музика була настільки потужною, що запалила енергією серця всіх присутніх. Після фуршету Роман Морозов розповів про плани щодо наступного етапу проекту та запропонував приєднуватись до втілення інших ідей від ШELTER+ і Відповідальних. Сюрпризом стало проведення конкурсу та вибір найкращої команди, а наприкінці розіграли новенький ноутбук.

Його виграла молоденька учасниця проекту Катерина Кобилко, яка засяяла від щастя, адже це була її маленька мрія, яка втілилася в життя.

32757460

— В мене лише приємні емоції! — ділиться враженнями Катя, — відбулося знайомство з новими людьми, вони дуже позитивні та дружелюбні. Здається, що мені дісталися найкращі волонтери! Тепер вони мої друзі. Вдячна організаторам за такий гарний проект! Проект СИЛЬНИХ ЛЮДЕЙ в СИЛЬНІЙ КРАЇНІ. Найкращим подарунком став розіграний на останній зустрічі ноутбук. Моя мрія здійснилася!

Присутні ділилися своїми враженнями, емоціями, своєю вдячністю всім причетним до реалізації “Дружби Без Обмежень”.

— Спочатку, на тренінгу та під час перших хвилин нашої першої зустрічі було важко морально. Навіть страшно, — говорить волонтер Ростислав Фурт. — Але потім бар’єр сам собою зник, я зрозумів, що це наш візочник має нас жаліти, тому що в нього більше досягнень ніж у нас… Ми навчили його багато чому — не боятися та не соромитися себе, легко спілкуватись. Але він навчив більшому. Приймати себе такими, якими ми є, і розвиватись, постійно розвиватись.

32752610

— Участь в проекті для більшості людей з обмеженими можливостями можна порівняти з ковтком свіжого повітря, — це говорить Аня Цуркан. — Повсякденне життя для нас обмежене можливістю вести активну діяльність, відвідувати місця активного відпочинку. Навіть просто пройтись парком, завітати в кінотеатр, кафешку, піцерію часом неможливо через непристосованість цих місць для візочників. Завдяки проекту здійснилось багато наших бажань та мрій.

— Зрозуміла, що не треба боятися труднощів, дуже хочу долучатися до інших проектів, знаю, що разом у нас все вийде! — завзято розповідає Оленка Переліт. — Дуже хочу, щоб наше місто стало більш комфортним для всіх!

32757529 (1)

Можливо, не всі учасники проекту на візках і волонтери будуть продовжувати дружити, але однозначно для багатьох: час проведений разом став часом змін, невід’ємною частинкою, історією, яку вже ніколи не забудеш.

Неля Сауляк
http://vk.com/video-96647745_171854052
http://vk.com/druzhbakr