_DSC0255

«Незалежність дорівнює Відповідальність!» – такими словами озвучив відкриття виставки «Волонтерський воєнпром» співзасновник та голова ради Об’єднання Відповідальних Громадян Юлій Морозов.

Продукція, яку виготовляють волонтери своїми руками була показана у День Незалежності на Арт Майдані, що біля театру ім. Т. Г. Шевченка.

Всі, хто проходив повз, обов’язково заглядали на вогник, цікавилися. У очах – подив, розуміння, вдячність.

Уявити масштаби роботи наших волонтери для армії досить важко, це треба тільки бачити. Від спідньої білизни, до обшивки танків! А ще – виготовлення сухих борщів, пошив форми, балаклав, захисної броні, берців, маскувальні сітки, модернізація рацій, виготовлення станків для кулеметів і навіть конструювання ДРОНів – це такі літальні апарати з вертолітними гвинтами, – квадрокоптери, які розроблені й виготовлені криворізькими авіамайстрами. Апарат піднімається над лісосмугою, може піднімати вантаж, летіти на певну відстань. Батарейки в ньому не сядуть, бо він працює на бензині.

11938802_752252128230188_1466265559_n

– Ідею провести виставку запропонував Валерій Сасалін, учасник волонтерської організації Допомога Армії Своїми Руками, – розповідає один із організаторів, учасник Об’єднання Відповідальних Громадян Олександр Сєрьогін. – Ми з Сергієм Мокряковим, активістом Об’єднання, зголосилися організувати таку виставку. Спершу зібралися волонтери, яких запросив Валерій, та поступово інші організації дізнавалися про ідею, зацікавилися в подібному заході, реєструвалися, долучалися. Останніми приєдналися Жіноча Сотня м. Кривого Рогу та Благодійний Фонд «Спарта». Наша задача була організувати погодження з виконкомом, транспорт, звукове оснащення, столи, поліграфію. Що-що, а організовувати ми вміємо!

Далеко не всі волонтерські організації Криворіжжя були представлені на виставці, переважна більшість – організації, які щось виготовляють власноруч.

– Моя мама шиє «кікімори», тут вона побачила, що робила не правильно, і як треба удосконалити костюм, щоб це було зручно для солдата, – ділиться враженнями від виставки Наталя Буковшина. – Дуже корисно поспілкуватися, набратися досвіду, обмінятися контактами, тепер знатимемо до кого звертатися, якщо виникне потреба у волонтерах.

_DSC0060

Пошити власноруч білизну для солдата, побувати на майстер-класі з в’язання маскувальних сіток та лишити частинку свого «спасибі» у клаптику захисної тканини, подивитися, як виглядають рештки ГРАДу, що таке справжній бронежилет і яку він має вагу, скільки всього на собі несе снайпер, написати теплі, патріотичні слова вдячності солдату на передову…

Люди підходили і долучалися, слухали, ділилися наболілим. А волонтери висловлювали своє бачення процесу інтеграції.

– Потрібно популізувати волонтерський рух, залучати нових людей, нові ресурси, – говорить Даня Чигрина зі «Швейного волонтерського цеху». – Це чудово, що є така структура – Об’єднання Відповідальних Громадян, яка намагається поєднати нас, таких різних. Адже можна об’єднуватися за родом діяльності, наприклад шити разом, щоб покращити якість і кількість,а також, щоб забезпечити координацію діяльності і не дублювати запити. Також, ця виставка – змога сказати солдатам своє «Дякую! Ми з вами! Наша допомога в тому, що ми робимо!»

– Об’єднуватися треба було вже давно, – впевнений волонтер Андрій Мізан. – Волонтери міста вже намагалися зустрічатися, щоб поєднати зусилля, та не було такої координації, щоб змогла згуртувати нас. Разом з Об’єднанням Відповідальних Громадян, беручи участь у цьому заході хочеться залучити якомога більше городян до волонтерського руху. Не стільки навіть грошима, скільки руками. Іноді просто не вистачає людей все робити. Нам потрібна підтримка, іноді просто моральна, яка надає сили і відкриває друге дихання.

_DSC0062

«Польова кухня» вже близько року виготовляє набори сухих борщів. Ідея робити такі набори виникла восени минулого року, коли дізналися, що в Дніпропетровську дівчата волонтери це вже роблять. Вирішили спробувати самі – вийшло.

– Тепер бійці тільки й чекають, коли прибуде нова партія з борщами, – розповідає Ганна Тягла, волонтер Жіночої Сотні м. Кривий Ріг.

А ось, що розповідає волонтер Благодійного Фонду «Спарта», яка шиє одяг:

– О, якби ви чули, як солдати дякують за спіднє, вони дзвонять мені і кричать хором: “Миколаївна, спа-си-бі-за-тру-си!” Ох, смішно і гірко… – ділиться емоціями швачка.

Патріотичний дух справжнього українця на заході піднімали дівчатка з Організації Об’єднаних Патріотів, розмальовуючи у жовто-сині кольори руки і щоки перехожим та дітям. Дівчата пишуть нашим захисникам листи, допомагають дітям малювати листівки для бійців.

Долучилися до волонтерської виставки й Відповідальні.
– Нещодавно долучилися до акції зі збору книжок,  “ЛітПайок” для солдата, – розповідає активіст об’єднання Алла Муравик. – Коли мали розмову з солдатами, командирами, дізналися, що книжки дуже потрібні, особливо у шпиталі. Там, де електронні носії чи протипоказано дивитися, чи їх у солдата не має. Вражає те, що люди несуть гарну якісну літературу, багато україномовної: Шкляр, Костенко, Забужко, Кокотюха… Дійсно, віддаючи частинку від себе, відчуваєш дотичність до цієї війни, до захисту. Думаю, солдатам сподобається.

_DSC0225

Чоловіки волонтери дуже серйозні і конкретні.

– Ми, за півтора року обшили бронею 22 танка, за свої кошти, – розповідають волонтери з команди «Допомога Армії Своїми Руками», – а живучість і опірність такого танку чи БМП, виростає в півтора-два рази. Після того, як знайомі бійці повернулись з Іловайську, розказали, з якими проблемами зв’язку стикалися, наш радіотехнік Валерій Сасалін, вдосконалив та модернізував старі рації. Уже домовились із Вінницьким заводом, вони нам безкоштовно поставляють деталі, а ми безкоштовно ці рації робимо і відправляємо на передову.

Військові, які підходили до столиків волонтерів – дякували своїм справжні янголам – рятівникам. Саме такими є волонтери для тих, хто був і нині на війні.

– Хочу висловити велику подяку волонтерам, низький уклін всім небайдужим людям, які у важкий для країни час жертвують власним комфортом, роботою, грошима, для порятунку військових, – сказав молодший сержант Сергій Бондаренко.

Багато було говорено напередодні Дня Незалежності про те, чи варто відзначати це свято, коли йде війна, і як саме. Хтось, прийшовши на виставку волонтерів, у подиві спостерігав і критикував все дійство, шукаючи розваг і видовищ. А старенький дідусь, купив жменю жовто-блакитних прапорців і роздавав їх діткам, вітаючи зі святом, з Днем Незалежності! У волонтерів Жіночої Сотні м. Кривий Ріг є чудове гасло – «У Бога на землі є тільки одні руки, і вони твої!»

Тож, не забуваймо про руки, якими можна робити дива!

Неля Сауляк

 

Підбиваючи підсумки:

Зібрано понад 15000 грн., з яких вже куплено болгарку для хлопців Андрія Садила, з волонтерської організації “Допомога Армії Своїми Руками”, наплетено маскувальної сітки понад 100 квадратних метрів, прийнято близько сотні книг художньої літератури.