Об’єднання Відповідальних Громадян, розробивши основні принципи своєї діяльності та «правила гри», про які так люблять говорити його засновники, почало розширювати коло своїх прихильників.

18 липня відбулася перша зустріч, на яку Відповідальні запросили тих, хто заповнив Декларацію Відповідального Громадянина. На сьогодні це вже понад 200 осіб.

«Ми молода організація, – розповідає один із засновників Об’єднання Юлій Морозов, – але ми впевнені, що ті ідеї, навколо яких ми зібралися, мають потенціал згуртувати велику кількість криворіжців. Саме тому ми витратили певний час, щоб продумати механізми роботи, прийняття рішень, упровадження проектів і залучення нових активістів. Ми намагаємося, щоб вони працювали однаково ефективно і для двадцятьох членів, і для двох тисяч».

На зустріч прихильників Об’єднання Відповідальних Громадян з’їхалися люди з усього міста – від Інгульця до Даманського. Студенти і викладачі, топ-менеджери і будівельники, власники бізнесів і безробітні, спортсмени і журналісти, корінні криворіжці і нещодавні переселенці – усі вони запевняють, що готові разом довгостроково й альтруїстично працювати задля розвитку криворізької громади.

Члени Ради Об’єднання розповіли про актуальні проекти, до яких можна доєднатися.

11703122_10207017788823636_4647930655769517153_n

Еко-активістка Ольга Костіна – про прибирання на гранітному кар’єрі, сортування сміття й інші еко-ініціативи, юрист Олександр Лозицький – про судові справи, які стали наслідком роботи юридичної консультації, доктор філології й видавець Роман Козлов – про відкриті лекції, які стають однією з візитівок Об’єднання, співзасновник КГЦ ШELTER+ Роман Морозов – про проект «Дружба без обмежень» для молодих людей, що пересуваються на інвалідних візках…

Знайомство вийшло досить неформальним, промови з папірця тут відсутні принципово. Хоча про формалізацію також йшлося, адже наступний крок після статусу «прихильника» – бути активістом Об’єднання, тобто стати членом громадської організації.

«Якщо прихильник відчуває в собі сили по-справжньому займатися громадською діяльністю, він подає заяву спеціального зразку до Ради Об’єднання, заповнює розширену анкету, яка дасть можливість Раді прийняти рішення про максимально ефективну діяльність кандидата.

Член-активіст Об’єднання має зовсім інші права і можливості: ініціювати проекти, створювати робочі групи, має право ухвального голосу на Загальних зборах», – розповів Олександр Серьогін, який сьогодні керує адміністративним напрямком в Об’єднанні.

Тетяна Вірченко, що нещодавно стала прихильником Об’єднання і планує стати його активістом, пояснює свою мотивацію: «По-перше, це можливість отримати чесне ставлення до себе і не тільки. По-друге, одним із їхніх (чи вже можна писати «наших»?) напрямків діяльності є публічна освіта. Тобто можливість учитися все життя. Тобто отримувати нові знання з різних галузей безкоштовно, доступно. Для цього достатньо стежити за новинами на сайті й на сторінці у фейсбуці. По-третє, бути в середовищі талановитих, креативних людей, які допоможуть тобі розкрити таланти. По-четверте, стабільно і послідовно міняти життя в Кривому Розі на краще!» Чи не занадто патетично звучить? Засновники Об’єднання Відповідальних Громадян з усіх сил намагаються уникати надмірного пафосу, але схоже, потужна команда, що сьогодні збирається в цій спільноті, дійсно має великі шанси досягти значних змін в нашому місті.