Хакатон (від англ. hack – хакер та marathon) – захід, під час якого різні спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано разом працюють над розв’язанням якоїсь проблеми або над створенням нового додатку чи сервісу.

Зазвичай хакатони тривають від одного дня до тижня. Термін з’явився в 1999 році. Таке каже нам українська вікіпедія. Але наразі цей термін уживається значно ширше й фактично означає змагання в реалізації ідей будь-якого напряму, а не тільки в розробці ПЗ.

Hack4energy – Хакатон енергетичної свободи – був організований всеукраїнською спільнотою Greencubator і пройшов паралельно в десяти містах України з 19 по 21 червня, завітавши й у Кривий Ріг.

На запрошення координатора Богдана Рижака до участі в якості співорганізаторів долучились і активісти Об’єднання Відповідальних Громадян, бо відповідальне ставлення до споживання енергоресурсів є надважливою складовою сучасного життя. Активісти ж Об’єднання постійно приділяють цьому питанню увагу й у своїх заходах, і в бізнес-діяльності, і в повсякденному житті.

Хакатон у нашому місті локалізувався в педагогічному інституті, який надав конференц-залу, лабораторії та навіть гуртожиток, де учасники хакатону могли працювати майже цілодобово.

h4c09

h4e07

Працювати ж було над чим. Чимало творчих небайдужих людей виявили бажання долучитись як готовими командами, так і персонально. Люди різних професій – від маркетологів до електриків, із різним досвідом – від студентів до працівників великих підприємств – сформували на старті шість команд та озвучили присутнім свої ідеї, які реалізовували протягом наступних двох діб. Допомагала командам порадами й експертними оцінками на проміжних етапах реалізації ідей група менторів, до складу якої увійшли досвідчені фахівці, працівники найбільших підприємств і вишів міста. Зокрема заступник директора з наукової роботи педагогічного інституту Ігор Шелевицький, директор департаменту автоматизації технологічних процесів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Максим Романов, провідний фахівець відділу ІТ ПАТ «ПГЗК» Сергій Мокряков.

Із заявлених на старті шести команд дві об’єднались, одна радикально змінила початковий задум і ще одна знялась із перегонів, урешті-решт у неділю судейській колегії, до складу якої увійшли директор компанії «Віконда» Євген Каріс, керівник відділу енергоменеджменту міськвиконкому Ігор Галочка, викладач КНУ Юрій Мілобог, директор компанії «Гідротерм» Андрій Коваль, досвідчений будівельник і менеджер Олександр Сєрьогін, були презентовані чотири реалізовані прототипи та діючі макети.

IMG_20150621_134751

IMG_20150621_134758

Команда «In the shadow» представила макет автоматичних захисних жалюзі, які дозволяють економити на обігріві взимку та на охолодженні в теплу пору року.

h4e02

Діючий макет автоматичної системи моніторингу та регулювання споживання електроенергії в багатоквартирному будинку створила команда «Inspired Brains». Система дає змогу запобігти аварійним відключенням, зменшити навантаження в пікові періоди й унаслідок зберегти коштовне обладнання та забезпечити рівномірне розподілення споживання електрики.

h4e05

 

На підростаюче покоління зорієнтували свою розробку хлопці із команди «SUA team», розробивши прототип навчальної ігри-квесту, яка дає дітям можливість зрозуміти відмінності між різними типами побутових приладів за класом споживання та набути корисні навички змалку.

h4e06

Переможцями ж судді визнали розроблений командою «Perpetuummobile» прототип інтегрованого енергетичного калькулятора, який забезпечує інтерактивне планування заходів з енергозбереження для помешкань. Думка криворізьких суддів була підтверджена рішенням всеукраїнського рівня, і команда переможців криворізького етапу Hack4energy посіла почесне друге місце в категорії «Apps4energy». За це досягнення хлопці отримали приз у 4000 грн.

h4e01

 

Пам’ятні призи у вигляді футболок, блокнотів, еко-сумок та просто наліпок з айдентикою хакатону енергетичної свободи отримали судді, ментори, волонтери та решта учасників заходу. Разом із новими знайомствами, натхненням, ідеями та планами на майбутнє. Віра в себе відкриває простір для сміливих рішень. Цей захід далеко не останній, бо ж енергетичну свободу не спинити!