chkf01«Супер день, я вважаю! Вперше зводив сина в кіно. Хлопець був просто зачарований, і я сам отримав масу позитиву від Бастера Кітона і його німого чаклунства!» – так написав на своїй сторінці у соцмережі Євген КАРІС, тато 4,5-річного Івана, чи не наймолодшого глядача ЧілдренКінофесту в Кривому Розі. Не менш захоплені відгуки організатори отримали і від численних маленьких глядачів і їхніх вихователів. Діти під опікою, позбавлені батьківського піклування, інваліди і сироти, ті, які опинилися в складних життєвих ситуаціях і яких виховує мати-одиначка, діти з багатодітних, малозабезпечених родин, родин ліквідаторів аварії на ЧАЕС, біженців та учасників АТО – усіх глядачів і не перелічиш. Квитки на один із показів отримали учні школи №32, які перемогли в екологічній акції зі збору батарейок. А ще були вихованці з понад півсотні шкіл та ліцеїв міста, підопічні комунального закладу «Центру соціально-психологічної реабілітації дітей» та Асоціації допомоги людям з розладами спектру аутизму. Загалом фестиваль у Кривому Розі відвідали близько 1700 дітей, понад половина з яких – тисяча – діти пільгових категорій. І все це – трохи більш ніж за тиждень в одному-єдиному місці!

ЧілдренКінофест – щорічний міжнародний фестиваль кіно для дітей і підлітків – відбувся в Україні з 29 травня по 7 червня 2015 року. Події фестивалю об’єднали 14 міст, де глядачі обирали найкращий фільм конкурсної програми. У міжнародному конкурсі фестивалю було представлено сім фільмів з різних країн. Спеціальною подією ЧілдренКінофесту-2015 стала ретроспектива стрічок майстра німої комедії Бастера Кітона. Центр фестивалю розташувався у столичному кінотеатрі «Київ», а в Кривому Розі покази пройшли у кінотеатрі «Мультиплекс» (ТРЦ «Вікторі Плаза», вул. Лермонтова, 37). Усі покази були безкоштовними, лише за попередньою реєстрацією на сайті.

Свій внесок в організацію ЧілдренКінофесту в Кривому Розі зробив і місцевий координатор фестивалю «ДокуДейз» Станіслав Корнієнко. Як і багато хто з волонтерів, він приїхав через усе наше довжелезне місто, щоб на вході до зали роздавати малечі анкети. Та реальність перевершила очікування: «Я переглянув крутячий фільмець для дітей з позначкою 7+ «Едді, вперед!». У стрічці порушено стільки глобальних, а можливо, й вічних тем: відносини дітей і батьків, толерантність до людей із вадами, прогрес та традиції… А після перегляду і збирання анкет я сів до тролейбуса. І там у страшенній тисняві поряд зі мною стояла жіночка з двома синами й обговорювала фільм. Вже через це фестиваль відбувся недарма!»

Щодня до зали «Мультиплексу» приходило від 150 до 185 дітей. Головний координатор фестивалю в Кривому Розі, секретар Об’єднання Відповідальних Громадян Олександра МАРЧЕНКО говорить, що бували дні, коли діти сиділи по двоє в кріслі, бо на всіх охочих бракувало місць. «Маленькі глядачі – вони такі щирі! – зауважує Олександра. – Сміються, коли дорослим соромно, коментують і підтанцьовують. За час фестивалю було багато маленьких дітей, які несподівано для мене дуже уважно дивилися фільми і мультики, уважніше за старших дітей. А дітки з інтернатів, заходячи до зали, віталися і кожен намагався за руку повести тебе з собою. Мені здається, криворіжці не очікували такого масштабного і якісного фестивалю в нашому місті. А найцінніше для мене за ці дні – це усмішки дітей, подяки батьків і вихователів».

Дехто з відвідувачів уперше побачив українські мультики, як, наприклад, Роман МОРОЗОВ геніальну українську мультстрічку «Йшов трамвай дев’ятий номер». Власне, сам міжнародний ЧілдренКінофест у Кривому Розі був уперше, тому й відкриття були в усіх на кожному кроці. Скажімо, студент Криворізького національного університету Юрій НАЗАРЕНКО вперше, перебуваючи в кінотеатрі, не боявся за те, що називають модним словом «контент»: «Зазвичай, коли сидиш у кінозалі і там є діти, переживаєш, щоб не показували чогось вульгарного, некультурного чи якогось насильства. А тут ти впевнений, що нічого такого і близько не буде. Діти щасливі, батьки щасливі… Це був останній день фесту, показували фільм-переможець минулого року «Бель і Себастьян». Надихаюча і зворушлива стрічка. Дуже! І добра. Ми з дружиною плакали. Дякую Об’єднанню Відповідальних Громадян і всім, хто брав участь в організації. То було супер!»

chkf02

(Для тих, хто цікавиться деталями: покази ЧілдренКінофесту в Кривому Розі відвідали учні КЗШ №36, 17, 58, 21, 113, 70, 19, 51, 14, 91, 107, 31, 74, 11, 23, 28, 29, 60, 85, 2, 73, 82, 8, 20, 13, 22, 67, 115, 94, 112, 68, 124, 125, 130, 72, 41, 12, 30, 10, 5, 123, 79, 26, 122, 120, 118, 119, а також КНВК № 18, 35, 278, 240, вихованці КЗШІ № 1, 4, 9, 7 і учні Жовтневого ліцею.)