Як ми вже повідомляли, результатом акції «Придбай значок “Квітка пам’яті” та разом з нами допоможи ветеранам» стало не тільки розповсюдження понад 1500 нових символів Дня пам’яті, а й збирання 17 293 гривень.

Андрій Коваль спілкується з Глєбом Володимировичем після закінчення робіт

Рада Об’єднання відповідально підійшла до вибору тих, кому ці гроші принесуть реальну користь, хоча стислий час і не дав можливості проаналізувати потреби всіх ветеранів, які живуть у нашому місті. З іншого боку, свою роль Відповідальні бачать радше в тому, щоб надихати, давати приклад, так би мовити, визначати тренди.

«Ми дуже задоволені, – розповідає голова Об’єднання Юлій Морозов, – що досить суттєва сума, яка буде спрямована на допомогу нужденним ветеранам, прийшла не від кандидатів в депутати чи олігархічних структур, а стеклася маленькими пожертвами від звичайних криворіжців. Причому йшлося не тільки про грошові внески. Хтось розробляв дизайн плакатів, хтось цілими офісами й родинами виготовляв маки, хтось їх активно розповсюджував чи надавав свій офіс для акції. Результат очевидний: разом ми можемо багато!»
Звісно, активісти Об’єднання Відповідальних Громадян не можуть допомогти вирішити всі проблеми всіх ветеранів. Тому з них було обрано трьох, це:

  • 91-річний Володимир Васильович Білоножко, який воював з березня 1943 року по травень 1945 року у складі ІІІ Українського та І Білоруського фронтів, був двічі поранений і закінчив війну в Берліні;
  • 92-річна Надія Кузьмівна Сухіна, що в 1943–44 роках проходила службу в партизанському таборі № 6 Другої ленінградської партизанської бригади на посаді командира відділення;
  • 89-річний Гліб Володимирович Костюк, який з червня 1944 року по травень 1945 року воював на 2-му та 3-му Білоруських фронтах, був поранений у жовтні 1944 року.

Володимиру Васильовичу будуть замінені 2 вікна, підвіконня, відливи, установлені протимоскітні сітки, відреставровані внутрішні та зовнішні відкоси. У будівлі Надії Кузьмівни, яка майже не встає, роботи дуже багато, тому було вирішено сконцентруватися на найнеобхіднішому: буде відремонтована каналізація, замінена внутрішня розводка водогонів холодної та гарячої води, замінена ванна на душовий піддон зі стійкою, установлено електронагрівач води. Найпростіших робіт потребувала оселя Гліба Володимировича, якому вже замінено батарею опалення та комплектуючі до неї.

Усі роботи виконуються спеціалістами компаній «Віконда» та «Гідротерм» і будуть завершені протягом найближчих тижня-двох. До речі, керівники цих організації – Євген Каріс та Андрій Коваль – входять до Ради Об’єднання Відповідальних Громадян, тож не дивно, що вони радо долучилися до акції.

Санвузол в домі Надії Кузьмівни. На жаль, в таких умовах живуть наші ветерани

«Під час спілкування з ветеранами, – розповідає Олександр Серьогін, який координує фінальну частину акції – відбір ветеранів та організацію робіт у їхніх домівках, – я зрозумів, наскільки ми їм потрібні. І справа навіть не в тому, що в них недостатньо коштів, аби зробити ремонт опалення чи замінити вікна, хоча це теж дуже важливо. Ми повинні зробити комфортними умови їхнього життя. Вони потребують звичайної людської уваги, тому що майже всі вони – люди самотні. Так, Гліб Володимирович Костюк, роботи в якого вже завершено, дуже нам дякував за те, що ми так якісно й головне швидко, ще до Свята Перемоги, відремонтували йому опалення. Але не менш втішно йому було від того, що його не забули, прийшли і по-людськи з ним поспілкувались».