Осінній цикл екскурсій по Кривому Рогу, які ініціювала активістка Об’єднання Відповідальних Громадян Неля Сауляк, учасники згадують досі. Дотепер здається дивом, що надзвичайно зайнятий історик Олександр Мельник викроїв кілька годин свого вихідного дня, щоб розповісти мешканцям та гостям міста цікаві, а часом просто дивовижні факти про Кривий Ріг.

Плоди осінніх відповідальних екскурсій

Крім незабутніх спогадів, чудових фото і нових знань про рідне місто були й цілком матеріальні «плоди» екскурсій. На благодійні внески, які робили учасники, організатори закупили історичні та краєзнавчі видання. Ініціаторка екскурсій Неля Сауляк зізнається, що від самого початку хотіла робити захід соціально відповідальним.

  • Ми свідомо запропонували городянам робити благодійні внески, розмір яких вони визначали самі. Згодом на зібрані кошти ми закупили рідкісну краєзнавчу літературу – книжки «Криворіжжя: більшовизм проти православ’я (1920-1930 рр.)», «Кургани Криворіжжя», «Історична енциклопедія Криворіжжя», «Календар історичних дат Кривого Рогу на 2015 рік», «Криворіжжя у 1932-1933 роках: хронологічний довідник» та інші. Цей безцінний скарб ми вирішили передати у бібліотеки навчальних закладів, передусім тих, які мають гуманітарний профіль.

З усіх навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації було обрано Жовтневий ліцей, Довгинцівський гуманітарно-технічний ліцей та педагогічну гімназію, школу-ліцей №35 «Імпульс», а також школу №85. Саме в їхні бібліотеки в останні дні лютого були передані видання. Щоб не просто віддати книжки, а окремо представити кожну, ініціаторка залучила до процесу багаторічну авторку телепрограми «Книжкова полиця», журналістку, письменницю, а також за сумісництвом учасницю Об’єднання Відповідальних Громадян Ольгу Хвостову.

Плоди осінніх відповідальних екскурсій

– Готуючись до презентації видання, я враховувала фактор часу, скажімо, з «Календаря пам’ятних дат на 2015 рік» вибирала та озвучувала дні, в які відбувалася наша зустріч з учнями, вчителями та бібліотекарем конкретної школи. Крім того, зважала на географічну близькість, наприклад, презентуючи «Кургани Криворіжжя» в школі №85 на Макулані, згадала про курган «Гірка», який є ровесником уславлених кельтських поховань ІV-II ст. до н.е. Крім того, треба було рахуватися і з віком учнів, і з колом їхніх зацікавлень. Наші представлення були короткими, але, я сподіваюся, незабутніми для юних городян.

Усі вчителі та бібліотекарі були в захваті від яскравого і змістовного представлення ґрунтовних краєзнавчих видань і обіцяли вже найближчим часом створити нагоду для того, щоб із ними ознайомилося якомога більше учнів.