Об’єднання Відповідальних Громадян за підтримки ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», КГЦ «Шелтер+» та інших небайдужих людей та організацій, 12 лютого ініціювало приїзд Юрія Андруховича до сталевого серця України. Зустріч із живим класиком, розумним і тактовним співрозмовником, який вчить не забувати про важливе й не втрачати оптимізму й здорового глузду для криворіжців була несподіванкою, очікуваною та приємною.

Візит Юрія Андруховича до Кривого Рогу-1

Підзарядитися й надихнутися, посміятися й задуматися, поділитися найпотаємнішим до Юрія Андруховича прийшло чимало натхненних легендарною зустріччю криворіжців. Перша розмова відбулася в актовій залі Криворізького педагогічного інституту, де відомий письменник зустрівся зі студентами та викладачами. Атмосфера була по-домашньому невимушена: пан Юрій жартував зі сцени, розповідаючи про свої враження від Кривого Рогу, про молоде «Бу-Ба-Бу», згадував про перебування на літературних курсах у Москві і роботу над «Рекреаціями», аналізував зміни в нашому житті, спричиненні Революцією Гідності, замислювався про Муз і сучасний літературний процес. Пригадали й улюблені вірші, які майже ніхто не чув наживо, й минулорічні події, зафіксовані у замітках, так званих «ТСН-ках» у книжці «Тут похований Фантомас» (вид-во «Discursus»). Вони стали гачками-мітками, які нагадували про те, що наша пам’ять встигла притлумити.

Спілкування нагадувало гойдалки: настрій змінювався з ліричного на жартівливий. Для кожного Патріарх знаходив своє слово, дуже дотепно відповідав на питання слухачів, які під кінець осміліли й питали про публічне й сокровенне, далеке й близьке, а також палко зізнавалися в давньому й незрадливому коханні до стилістики романів та неймовірних персонажів.

На вечірню зустріч прийшли ті, хто не встиг поставити свої питання вдень, мав такий завантажений графік, що не зміг долучитися раніше, а також і ті, хто був на першій зустрічі. Приємно було бачити криворізьких літераторів, громадських діячів, митців, літературознавців, які прийшли поспілкуватися, запитати про щось серйозне або кумедне – питалися навіть поради у стосунках із жінками. У Палаці культури Металургів Андруховича-літератора було аж ніяк не менше – розмови крутилися довкола його творчості. Також у розмову вступав Андрухович-читач, який говорив про улюблені книги та маловідомих авторів. Особливу увагу приділяв письменниками-початківцями, пропонуючи робити цілком реальні й тверезі кроки, що допоможуть ідентифікувати себе в літературному процесі. Під час вечора пролунали есеї з нової книги та кілька віршів, які всіх налаштували на роздуми і розслаблення.

Обидві зустрічі закінчилися автограф-сесією. На підпис несли не тільки придбані на зустрічі «Тут похований Фантомас» та «Два романи», а й «Лексикон інтимних міст», «Таємницю», «Дванадцять обручів», збірку поезій «Листи в Україну». І здавалося, не пересохне та ріка вдячних глядачів, що чекали своєї черги, щоб сказати слова вдячності та потиснути руку успішному українському письменнику, який 12 лютого 2015 року вперше на пам’яті городян побував у Кривому Розі.