З його творчістю школярі знайомляться в 11 класі, студенти – у другому семестрі останнього курсу. Але ж тільки філологи… Самого його можна зустріти на вулицях Івано-Франківська, Києва, Львова і все частіше зафіксувати в пейзажах Берліна, Варшави, Кракова. Люди, дотичні до літератури і знайомі з його творчістю, часто згадують й епатажних бу-ба-бістів, і непояснений досі «Станіславський феномен», і журнал «Четвер». Хтось відновлює в пам’яті назви книжок, фестивалів; пригадує, що колись читав колонки, чи був на Форумі видавців, приходив на концерт, а комусь до рук потрапила його дисертація про Богдана-Ігоря Антонича. Його прозу та поезію цілком можливо прочитати польською, німецькою, англійською, французькою і навіть фінською мовами. Вікіпедія знає безліч біографічних подій, не менше класних запальних історій розкажуть про нього сучасники й студенти…

андрухович

Аби й вам було що розповідати своїм дітям і онукам про Юрія Андруховича – Патріарха української поезії, публіциста, прозаїка, есеїста, громадського діяча і музиканта, – далеко їздити не треба. Бо 12 лютого 2015 року за підтримки Об’єднання Відповідальних Громадян Юрій Андрухович сам приїздить, щоб поговорити і познайомитися. Зробити це він планує о 12:00 в актовій залі головного корпусу Криворізького педагогічного інституту на зустрічі-розмові зі студентами (натякаємо: на вході студентських квитків ніхто не питатиме). А також увечері, о 18:00, у ПК Металургів на творчій зустрічі (за партнерської підтримки ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»), доповненій спілкуванням і автограф-сесією.

У рамках приїзду презентуватимуться дві книжки:

  1. «Тут похований Фантомас» видавництва «Discursus» – збірка есеїв-колонок, які Юрій Андрухович щотижня публікує на сайті tsn.ua. Розташовані у хронологічній послідовності з указаними датами, тексти публікуються без змін, що допоможе освіжити в пам’яті безліч подій і, можливо, переосмислити їх.
  2. «Два романи» видавництва «Лілея-НВ» – перевидання знакових романів «Перверзія» та «Московіада», розраховане на тих, хто не встиг придбати перші видання.

Вхід на заходи безкоштовний.

На творчий вечір у ПК Металургів розповсюджуються запрошення, за якими можна звертатися до координаторів:

  • 067-7648722 (Ірина),
  • 096-5551295 (Ольга),
  • 097-6140478 (Олександра).