кийдіаБлизько півсотні активістів громадських організацій Дніпропетровської області зібралися 20 грудня в обласному центрі на першій відкритій дискусії, серія яких запланована в рамках проекту «Київський діалог». Про нову якість дніпропетровської політики було запропоновано поговорити представникам громадських ініціатив, спрямованих на вирішення проблем у сфері екології, житлово-комунального господарства, здоров’я, культури та контролю громади за діями влади.
До участі в дискусії було запрошено і представників Об’єданння Відповідальних Громадян. Зокрема, його голова Юлій Морозов, відповідаючи на питання про ситуацію в громадському і політичному житті міста, сказав, що ні громадського, ні політичного життя в Кривому Розі фактично не існує. Воно тільки народжується в муках і непорозуміннях. Щодо основних проблем громадського сектора в місті Юлій Морозов відмітив дві основні: «Перша – низький фаховий рівень більшості нових лідерів громадських об’єднань, відсутність авторитетної експертної думки. Друга проблема, багато в чому похідна від першої, – це розрізненість і відсутність довіри. Нові лідери з’явилися фактично нізвідки. Часто такими стають політики-невдахи, які терміново перелицювалися на громадських діячів. Їм нема що показати і чим довести щирість своїх мотивів і здатність на справжні дії. А кредит довіри один одному ніхто давати не хоче. Навпаки, часто-густо активісти поспішають звинуватити колег у прихованих мотивах, провокаторстві і роботі на конкурентів».
У заході взяв участь спостерігач ОБСЄ Сокол Бега. Він зазначив, що для діалог є дуже важливим напрямком роботи, оскільки сприяє зняттю напруги у суспільстві та більш конструктивній взаємодії різних груп, між якими таке напруження може виникати. Учасники виокремили ключові проблеми, спільні для різних сфер діяльності громадського сектору. Зокрема йшлося про відсутність щільної комунікації між владою та представниками громадськості, а також внутрішньогалузевої комунікації між активістами.
Учасник Об’єднання Відповідальних Громадян Роман Козлов в ході дискусії висловив важливу думку: «Коли молоді й активні люди висловлюють невдоволення рішеннями місцевої влади, у її представників виникає закономірний спротив і відчуття, що громадськості «завжди все не так». Насправді ця проблема схожа на проблему комунікації графічного дизайнера й замовника, коли перший не знає, як саме треба розпитувати клієнта, щоб дізнатися, чого він таки хоче. Думаю, що нині конче потрібні не формальні «громадські обговорення», а нові майданчики, де влада в нові способи «розпитуватиме» громадськість, що саме та вважає за доцільне в архітектурній, комунальній, культурній, освітній тощо сферах життя міста».
Під час заходу була висловлена ідея створення Муніципального культурного центру для об’єднання відповідних ініціатив у Дніпропетровську та впливу на місцеву культурну політику. В ході неформального спілкування після завершення дискусії було досягнуто попередніх домовленостей про проведення одного з наступних етапів «Київських діалогів» у Кривому Розі.