Кілька місяців тому, коли було проведено перший круглий стіл екологів і обговорено перепони, з якими стикаються громадські екологічні організації, виникла ідея створення «Екологічної ради Криворіжжя». Проблемам довкілля на Криворіжжі можна присвятити не один багатотомник. Про викиди промислових підприємств, шахтні пустоти, через які підвищилася тектонічна активність, забруднення води промисловими викидами, порушення екобалансу та знищення пам’яток природи, навіть побутове сміття, яке ми так і не навчилися кидати в урни, — по змозі вирішенням цих та багатьох інших питань займаються екологічні організації, яких у місті близько сорока.

Уявити собі, як маленькі екологічні організації намагаються достукатися до великих промислових «китів», не так вже й складно. На круглому столі зі створення громадської спілки «Екологічна рада Криворіжжя» наводилися приклади справжньої боротьби за нашу екосистему. Як показує практика, один із рецептів успішного «відвойовування» — залучення громадськості до конкретної проблеми.

громадськість на варті довкілля-7

фото Любов Січкарь

— В Європі, куди ми помалу, а таки крокуємо, рішення про середовище та його охорону приймаються лише за участі громадськості, а те, що приймається без урахування думки громади, є недійсним, — говорить природоохоронний прокурор Василина НІКУЛЬНІКОВА, яка представляє правозахисну групу Екологічної ради. — Виняток становлять лише рішення, які стосуються оборони та державної безпеки.

Після обговорень за круглим столом було проведено Форум Екологів, де учасники погодилися створити Громадську раду при виконкомі та Екологічну раду. Проте намагання зареєструватися у міськвиконкомі, на жаль, не дали позитивних результатів.

— Було подано дві заяви (клопотання) з пакетом необхідних документів для вчинення розпорядчих дій, спрямованих на затвердження складу ініціативної групи Громадської ради, і є відповідна Постанова Кабінету Міністрів за 2010 рік №996 для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю, передбачено створення постійно діючих колегіальних виборних консультативно-дорадчих органів — Громадських рад, — розповідає координатор ініціативної групи, учасник Об’єднання Відповідальних Громадян Леонід Латуринський. — Проте на обидві заяви отримані відписки, відмови в реєстрації. Одна — з посиланням на те, що при міськвиконкомі створена рада екологічного планування, друга — що немає необхідності в такій Громадській Раді…

— Ми хочемо все-таки домовитися із владою, йти шляхом тільки двостороннього діалогу, — говорить один із провідних геологів міста Йосип Маяков. — Адже закони у нас є, їх багато і вони чудові. А от за виконанням цих законів потрібно пильнувати. Громадський моніторинг — один із напрямків роботи «Екологічної ради».

— В Кривбасі є вчені, спеціалісти старшого покоління, які знають проблеми нашого регіону і знають, як їх досліджувати і вирішувати, — запевнив один із співзасновників Екологічної Ради Володимир Соколовський.

У четвер, 4 грудня, в приміщенні Центральної бібліотеки для дорослих пройшли треті екологічні слухання. На них були запрошені громадські діячі, депутати міської ради, представники Криворізького району, журналісти, просто мешканці Кривого Рогу, яких не лишає байдужими доля довкілля та екологічної освіти. Вони готові не тільки обговорювати, але й реалізовувати проекти і пропозиції Екологічної ради.

За результатами обговорень затверджено статут, програму та напрямки діяльності спілки, а також обрано дев’ять членів правління, серед яких і член Ради засновників Об’єднання Відповідальних Громадян, журналістка Ольга Хвостова. Стати партнером Екологічної ради запропонував Центр формування громадських зв’язків «Бізнес-Партнер». Наступний крок — реєстрація. Один із ініціаторів створення організації — благодійний фонд «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу» — розмістив на своєму сайті всю інформацію про «Екологічну раду Криворіжжя» і запрошує всіх небайдужих жителів Кривого Рогу і Криворізького району до обговорення. «Давайте переходити від скарг до пропозицій і дій, адже все в наших руках! Тільки об’єднавши зусилля, можна зробити наш регіон максимально наближеним до природного середовища», — упевнені організатори.

Неля САУЛЯК