Від кого залежить проведення тих реформ, зокрема судової, про які так часто ми чуємо з вуст Президента? Хто створює, реконструює, регенерує законодавство, пише проекти, які розглядає Верховна Рада? Знайомтесь!

33

«Реанімаційний пакет реформ» – ініціатива громадських активістів, експертів та журналістів, що об’єдналися для якнайскорішого реформування країни. Ідея створити РПР виникла в січні 2014 року на Майдані. Активісти вирішили спрямувати енергію протесту мільйонів людей у творче русло – реформування країни. Замість того, щоби говорити про розбіжності, разом взятися за реформи, які змінять країну для всіх громадян України на заході і сході, півдні та півночі. Навколо РПР об’єдналося понад 200 експертів, активістів, журналістів, науковців, правозахисників, які разом розробляють законопроекти, добиваються їхнього ухвалення та контролюють утілення реформаторських законів.

Унікальну можливість розпочати діалог, такий необхідний у наш час, мали журналісти і представники суду відвідали семінар-тренінг «Watch Dogs судової реформи», що відбувся у Києві 3 грудня 2014 року. Участь у ньому від Кривого Рогу взяла активістка Об’єднання Відповідальних Громадян Неля Сауляк.
Що таке судова реформа і в чому вона полягає – чи в руйнуванні старих систем, чи таки в реконструюванні та доповненні; хто і для чого блокує судову реформу; чому судді чинять спротив зміні системі та як все-таки змінювати ситуацію для спільнодії, заради справедливого судочинства, – про все це, за словами Нелі Сауляк, розповідали експерти Реанімаційного Пакету Реформ – Степан Берко, експерт Української правничої фундації, та Роман Куйбіда, заступник голови правління Центру політико-правових реформ.

22

Відомий журналіст Сергій Андрушко поділився своїми «фішками» та секретами щодо того, як спілкуватися з працівниками судів, як отримувати потрібну інформацію. Про «інфікованість» сучасного судочинства та прогалини у старій системі, про те, що таке арбітражні та третейські незалежні суди розповідав голова Третейського суду при ICC Ukraine Тарас Шепель. Регіональні ЗМІ мали нагоду зробити гостре інтерв’ю з чинним суддею Вінницького окружного адміністративного суду Михайлом Жернаковим, який також є експертом РПР.

Учасників тренінгу розділили на групи, давши можливість почути і претензії суддів до ЗМІ (низький рівень підготовки журналістів, огульна критика, упередженість), і закиди журналістів до судів та їхніх працівників (корумпованість, закритість, уникання діалогу, затягування процесу та багато іншого). Багато говорилося про спеціалізацію журналістів, як приклад наводилися працівники ЗМІ у Сполучених Штатах, де у кожному більш-менш пристойному виданні обов’язково є посада судового журналіста, який спеціалізується на судах та обізнаний із законодавством.

11

«Я дізналася багато нового про суди, – розповідає Неля Сауляк. – Виявляється, кожен, навіть районний суд має своїх прес-секретарів і сайт, де розміщена інформація про конкретний суд, керівництво, склад суддів, про справи, які розглядаються і навіть про вакансії! І якщо не задіяні «великі інтереси», то цілком реально добитися справедливості. Нам розповідали і про книжку, де зібрані найдостойніші справи, в яких відновлена справедливість, – шкода, що їх не так багато, але судова реформа дає надію, що подібних справ буде більшати. Бо ж суть судової реформи – у намаганні надати судовій системі прозорості, а судам – незалежності від політичної влади. Тривають пошуки правильного підходу до люстрації, і це лише одна з багатьох проблем, відповідальність за вирішення яких лежить не тільки на журналістах і суддях, а й на всіх громадянах».