«Говорити про Голод» – спецпроект під такою назвою нині іде в ефірі телеканалу «Рудана». Створила його авторська група програми «Книжкова полиця» за підтримки Об’єднання Відповідальних Громадян, а ініціатором проекту була кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України педагогічного інституту КНУ Наталя Романець. У середу, 3 грудня, Наталя Радомирівна запросила журналістку Ольгу Хвостову на зустріч-обговорення фільму в студентській аудиторії. Подивитися і поговорити прийшли студенти 4-го курсу історичного факультету, а також викладачі і учасники Об’єднання Відповідальних Громадян – літературознавець і видавець Роман Козлов та фотограф і громадський діяч В’ячеслав Білоус.

розмови про голод 4

«Працюючи над проектом, я була вражена тим, наскільки неохоче люди говорять про голод, – зізналася після колективного перегляду фільму Ольга Хвостова. – І це стосується не тільки безпосередніх свідків тих страшних подій, а й нащадків. Говорити про болюче не хочеться, але тільки навчившись говорити, ми зможемо подолати біль. Нам треба говорити, навчитися ставити питання і шукати відповіді, бо в цьому наша відповідальність і перед предками, і перед нащадками».

Наталя Романець розповіла, що вже 25 років досліджує 20-30 роки 20-го століття та найстрашніші і найвпливовіші явища нашої історії – репресії, колективізацію, розкруркулення, голод. «Тема голодомору є таким собі маркером, з того, як людина на цю тему говорить, одразу видно, яка в неї столиця – Москва чи Київ… Мій дід пройшов Російсько-Японську війну, пережив японський полон, а от колективізацію не пережив, – розповіла Наталя Романець. – Ще й тому я відчуваю особливу потребу розібратися в усьому, що тоді робилося…»

«Моя бабуся одна-єдина з великої родини і навіть із цілого села залишилася жива у 33-му тільки тому, що її віддали НКВСнику… – поділився В’ячеслав Білоус. – Вона все життя робила запаси продуктів, і я не хочу, щоб щось подібне пережили три мої доньки. Тому я займаюся громадською діяльністю, тому ходжу сам і закликаю всіх ходити на вибори, бо це – один із найдієвіших і найпростіших способів захистити майбутнє».

Проект «Говорити про Голод» базується на архівних документах, фрагментах матеріалів Наталі Романець та Олександра Мельника, а також на спогадах очевидців. Ольга Хвостова наголосила, що вона як автор проекту сподівається на продовження. Для цього треба зворотній зв’язок, образно кажучи, треба, щоб на карабін, який є символом Об’єднання Відповідальних Громадян, прикріплювалися нові й нові карабіни чи ланки, які разом створять інформаційне та енергетичне поле.

Переглянути проект «Говорити про голод» можна в розділі «Книжкова полиція» на сайті ТРК «Рудани». Авторська група чекає критики, порад і допомоги від усіх, хто відчуває відповідальність за власне майбутнє і майбутнє своїх дітей.