леб04 леб01

«Що робити з лебедями, які не відлітають зимувати у теплі краї?» — це питання з настанням зимових холодів схвалювало небайдужих мешканців Кривого Рогу. На водоймах у різних куточках міста люди помічають лебедині зграї, які, здається, не збираються нікуди вирушати. Орнітологи запевняють: гуси-лебеді витримують температуру понад мінус 25 — аби їжа була. Тож і виходить парадоксальна ситуація, коли люди, підгодовуючи птахів, тим самим втручаються в їхню природу і запобігають відльоту на південь. Звісно, ніхто не може заборонити людям кидати крилатим-пернатим їжу, але і хвилюватися за птахів теж не варто — лебеді самі знають, коли їм відлітати.

 

Та трапляється, що пташина фізично не спроможна летіти у вирій. З такою ситуацією зіштовхнулися мешканці мікрорайону 17-го кварталу, що в Тернівському районі. Помітивши на озері Бурулька у зграї лебедів одного, якому ніяк не вдавалося надовго піднятися в повітря, люди підняли на ноги всіх, кого могли. У неділю, 30 листопада, на місце виїжджали рятувальники, але через те, що шар льоду на воді надто тонкий, нічого не змогли вдіяти.

В понеділок, 1 грудня, до озера прибув завідувач відділу з питань надзвичайних ситуацій виконкому Тернівської райради Микола ЗАБУЖЕНКО і викликав водолазів. Поки фахівці їхали з парку Правди, близько десятка місцевих мешканців разом із активісткою Об’єднання Відповідальних Громадян Ольгою ХВОСТОВОЮ вирішували, як діяти. Та коли водолази прибули, навіть не довелося діставати дюралевого човна, якого вони прихопили. Лебідь зробив відчайдушну спробу злетіти, але зміг утриматися на крилі лише кілька секунд і впав в очерет.

Спійманого і посадженого в мішок птаха повезли, як і було попередньо узгоджено, на кафедру зоології, фізіології та валеології педагогічного інституту КНУ. Завідувач кафедри Володимир СТРИГУНОВ визначив, що ми маємо справу з лебідкою, і вона, скоріше за все, підранена з дробовика. За домовленістю лебідку відправили на лікування і реабілітацію до одного з місцевих орнітологів-любителів. «Нам пообіцяли зустріч і з лебідкою, і з людиною, яка його прихистила, тож подальшу долю птаха ми зможемо відстежити, — запевняє Ольга Хвостова. — Та значно важливіше відстежити долю тих городян, які влаштували стрільбище на озері і поранили птаха. Не впевнена, що зараз іще можливо їх знайти, але припускаю, що такі люди ще не раз візьмуться за криваву розвагу. Тож мешканцям ближніх будинків варто бути на сторожі, і вже зараз узгодити з відповідними службами порядок дій у такій ситуації».

У вівторок, 2 грудня, надійшла інформація про ще одного знесиленого лебедя, якого мешканець Тернівського району підібрав понад дорогою. Науковці кафедри зоології, фізіології та валеології готові в разі потреби проконсультувати городян, як поводитися і що робити з птахами та іншими тваринами.