екс32 екс33 екск31

Ні мороз, ані сніг у неділю, 30 листопада, не зупинили відповідальних мешканців Кривого Рогу – вони, як і було заплановано, пізнавали минуле нашого міста. Ковток історичного «пуншу» від краєзнавця і археолога Олександра Мельника отримали ті, хто прийшов на чергову екскурсію «Вулицями старого міста» від Об’єднання Відповідальних Громадян. «Дехто не врахував примхи погоди і був змушений перервати екскурс, проте ті учасники, які поставилися до перспективи відповідальніше і вдяглися тепліше, отримали справжнє задоволення, – зауважує організаторка екскурсії Неля Сауляк. – Ми дізналися надзвичайно багато цікавих фактів про будівлі та куточки міста, повз які часто проходимо, не уявляючи, яка це глибока і повчальна історія…»

Де знаходився один із найкращих готелів з номерами «люкс»; чому загинув директор (і колишній власник) пекарні; чому вулиця Каунаська називалася Спортивною (підказка захована у крутому спуску); чому із синагоги вилітали льотчики — герої Радянського Союзу; де було приміщення КДБ — це лише краплинки з того, про що дізналися допитливі екскурсанти.

Ірина Стеблина — співавторка видань Олександра Мельника і автор історичних книжок, співробітниця краєзнавчого музею, — пропонувала небайдужим краєзнавчу літературу. Адже про всі цікавинки можна не лише послухати, а ще й прочитати, що невдовзі матимуть нагоду зробити відвідувачі шкільних і не тільки бібліотек. Туди будуть передані краєзнавчі книжки, закуплені за благодійні внески, що їх вносили учасники екскурсій.

«Поки триватиме зима, Олександр Олександрович збирається розробити нові цікавезні маршрути Гданцівкою і Довгинцевим, – розповідає активістка Об’єднання Відповідальних Громадян Неля Сауляк та інтригує: – Чекайте на анонси, далі буде!».