Протягом жовтня 2014 року з ініціативи криворізької групи Спільноти Свідомого Спілкування (3С) у нашому місті була реалізована перша частина проекту «Кривий Ріг ламає стереотипи». «Об’єднання відповідальних громадян» охоче підтримало цю ініціативу і допомогло їй стати реальністю.

Перша частина проекту складалася з трьох етапів-круглих столів для трьох категорій молоді — школярів, студентів та молодих активістів-спеціалістів різних галузей. Учасники обговорювали проблеми розвитку промислового міста, шляхи подолання протиріч між сходом та заходом країни, а також особливості входження у європейський простір та перспективи міжнародної співпраці з Європейським Союзом.

У круглих столах взяли участь близько 45 молодих людей, більшість із яких вперше познайомилися з форматом круглого столу, запропонованим 3С. Протягом світового дня 5, 12, та 19 жовтня учасники обговорювали питання, спираючись на фундаментальні тексти відомих філософів. Круглі столи проводилися за методикою відкритого діалогу (використовується в Аспен-інституті, США), що ґрунтується на багатосторонній комунікації, повазі до думок усіх учасників дискусії та можливості вільно висловлювати свою думку. У такому діалозі першочерговими є взаємодія між учасниками, незаангажований підхід до висловлювання, заборона експертної позиції та цінність власних смислових знахідок учасника і групи в цілому.

Друга частина проекту передбачає проведення дводенної конференції — 1 та 2 листопада, де найактивніші молоді люди, пройшовши відбір за результатами попередніх трьох етапів, візьмуть участь у тренінговій та проектній роботі. Спікерами на конференції будуть відомі громадські діячі, представники бізнесу та корпоративного сектору. Результатом проектної роботи стане презентація соціальних проектів для розвитку міста, основною метою яких є подолання стереотипів, виявлених протягом обговорення на круглих столах.

«Як керівник проекту, — розповідає Катерина Каймашникова, яка координує діяльність 3С у Кривому Розі, — я приємно вражена високим рівнем зацікавленості молоді проблемами розвитку нашого міста та країни в цілому. Найкращі враження залишилися від круглого столу для школярів, які показали достойний рівень обізнаності в історичних, політичних та економічних питаннях. Ґрунтовний аналіз проблем, проведений студентами різних спеціальностей, може стати відправною точкою для майбутніх проектів, а гаряче бажання молодих активістів діяти та втілювати у життя свої задуми дає впевненість у тому, що проекти будуть доведені до кінця»

Проект «Кривий Ріг ламає стереотипи» реалізується в рамках проекту «Виклики після Євромайдану — громадський сектор у дії», котрий втілюють Фонд «Освіта для Демократії» (Варшава, Польща), Громадський Сектор Євромайдану, мережа «Громадські Ініціативи України» та «Товариство Лева» (Львів) за підтримки Фонду Міжнародної Солідарності (SolidarityFund.PL), а також за підтримки «Об’єднання відповідальних громадян», Криворізького педагогічного інституту КНУ, міського палацу дитячо-юнацької творчості «Горицвіт» та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Більше фото: vk.com/albums-77722415

Детальніше: