Об’єднання Відповідальних Громадян із громадськими організаціями Рух без меж, Промінь надії та іншими запропонували виконкому Центрально-Міської райради залишити наземний перехід біля Центрального ринку. Підземний перехід, навіть відремонтований, є незручним для людей з інвалідністю, батьків із малими дітьми та маломобільнх громадян, особливо взимку.

12 березня ми отримали відповідь із виконкому про те, що зберегти наземний перехід саме в тому місці, де він розташований зараз, неможливо. Це пов’язано з тим, що згідно з п. 6.4.1. ДБН В.2.3.-5: 2018 «Вулиці та дороги населених пунктів», пішохідні переходи на магістральних вулицях мають розміщуватись на відстані 300 м один від одного. А від тимчасового регульованого переходу до найближчого регульованого переходу на перехресті Лермонтова зі Старовокзальною та проспектом Миру — 200 м.


Та представники виконкому спільно з міським відділенням безпеки дорожнього руху полку патрульної поліції пообіцяли розглянути питання перенесення наземного пішохідного переходу в інше безпечне місце. Сподіваємося, що перед облаштуванням місця переходу цього разу проведуть повноцінні громадські консультації із залученням незалежних громадських організацій і відповідальних мешканців.


«Наземний перехід, навіть якщо його перенесуть трішки далі, набагато зручніший для маломобільних людей, ніж підземний. Підйомники, які планують доробити, підходять лише для людей на інвалідних візках. У нашому місті нема гарантії, що вони будуть працювати безперебійно. Подолати сходи людям на милицях, людям із хворими ногами, мамам із візочками набагато складніше, а іноді неможливо. Тому ми наполягаємо на встановленні наземного переходу паралельно з підземкою», — зазначила керівниця проєкту «Кривий Ріг — Зручний» Анна Ємельянова.

До того ж загальноприйнятою світовою практикою в розвинених містах є відмова від підземних переходів.

Те, що люди радше оберуть наземний перехід, доводить і наш простий експеримент.