5 жовтня біля «Сонячної Галереї» під відкритим небом і зливою, вважай, у польових умовах розгорнулися справжні середньовічні бої. Турнір сталевого міста організував клуб історичного фехтування «Град Крицевий» за підтримки Об’єднання Відповідальних Громадян. Партнер — приватна клініка «Медіком».

У змаганнях узяли участь бійці з Харкова, Запоріжжя, Києва та навіть Швеції. Глядачі стали свідками захопливого дійства. Чого вартували лише відтворені за археологічними знахідками обладунки, які можна було помацати й приміряти.

Гаржети з кольчуги, таташки, жупани, чоботи зі шкіри та лляної нитки, які наші предки носили в 11 столітті, важкі щити, топори, мечі, шоломи, шаблі, зброя різних епох, додайте до цього ще дерев’яне ристалище. Кожен міг відчути себе героєм чи героїнею фільму «Назад у минуле». Десь там за обрієм віків залишилися магазини «Сонячної Галереї» та метушня сучасності.

Найатмосфернішим був бій п’ять на п’ять. Звуки ударів важкої зброї розрізали вологе повітря і змушували затамовувати подих. Добряче лоскотало нерви, коли учасники у важких обладунках падали на землю.

Під час напруженого бою впало ристалище, не витримавши навантаження. Мало не дісталося машині швидкої карети «Медіком», екіпаж якої щохвилини готовий був рятувати лицарів)). На щастя, обійшлося без травм, хоча взагалі спорт є досить небезпечним та екстремальним.

Кривий Ріг представляли учасники клубів історичного фехтування «Град Крицевий» та «Степова Варта», а також клубу історичної реконструкції «Воля і правда» при історико-географічному факультеті КДПУ.

Представник клубу історичної реконструкції «Воля і правда», суддя турніру Богдан Попов, який займається реконструкцією раннього середньовіччя епохи вікінгів, пояснив, що насправді середньовічні бої — більше ніж спорт: «Такі заходи спонукають глибше вивчати історію рідного краю, формують українця. Це стосується і діяльності клубів. Ми проводимо, наприклад, публічні лекції про похід Святослава, про дружину, про культуру Київської Русі. Розповідаємо про лінгвістичний аналіз пам’яток, таких як “Слово о полку Ігоревім”».

«Ми хочемо зрозуміти якнайкраще, чим жили предки, у що вони вірили, як почувалися і як визначали себе. Зокрема й через заняття бойовими мистецтвами, через здолання себе, укріплення духу, переборення своїх страхів, зміцнення фізичного стану. Крізь призму цього можна впроваджувати патріотичне виховання», — пояснив побратим клубу «Воля і правда» Микита Атарщиков.