Критична ситуація – час подбати про ближнього. Наша організація протягом довгого часу відстоювала права людей з інвалідністю. Початок активної фази російсько-української війни поставив питання про їх евакуацію в безпечні місця.

Було зрозуміло, що міські сховища не пристосовані для маломобільних громадян.

Були відомі трагічні приклади того, “як буває”. В містах, що швидко потрапили в зону жорстких бойових дій (Ізюм, Маріуполь) люди з інвалідністю гинули в своїх оселях через бомбардування. Або, ще страшніше – були приречені на повільну смерть від голоду та без медикаментів, опинившись у пастці через руйнування шахт ліфтів та сходових секцій під’їздів.

Ідея проєкту “Інвакуація” була реалізована починаючи з середини березня в співпраці з ГО РУХ БЕЗ МЕЖ, Культурно-громадський центр ШELTER+ і нашою оперативно зібраною польсько-українською волонтерською командою.

Суттєво допомогла Укрзалізниця – Ukrzaliznytsia, котра надавала спеціальні вагони для евакуації і працювала напрочуд гнучко. Ключовим моментом стала співпраця з Оксана Жолнович і її командою. Зараз пані Оксана посіла посаду міністерки соцполітики, тож ми щиро радіємо цьому призначенню!

Велику справу зробили друзі за кордоном, які забезпечили переміщених громадян житлом з усіма умовами для інклюзивного перебування, дотримання особистої гігієни та харчуванням. Завдяки їм, маломобільні мешканці Кривого Рогу, Запоріжжя, Миколаївської області та Сходу України змогли розміститися у таких країнах: Австрія🇦🇹, Іспанія🇪🇸, Італія🇮🇹, Литва🇱🇹, Нідерланди🇳🇱, Польща🇵🇱, Румунія🇷🇴, Словаччина🇸🇰, Угорщина🇭🇺, Франція🇫🇷, Чехія🇨🇿, Швеція🇸🇪.

Окремо дякуємо Збройним силам України за те, що втримали фронт і тим самим дозволили здійснити все заплановане.

Всього було евакуйовано 683 людини, з них 364 громадянина з інвалідністю та 329 їх рідних та близьких.

Це – не просто цифри. Це – врятовані життя й долі. І це – перемога для кожного, хто був долучений.