Наприкінці минулого року Об’єднання Відповідальних Громадян підписало меморандум про співпрацю з розробниками порталу «Розумне місто», що дасть криворіжцям можливість збирати підписи під петиціями і передавати їх на розгляд міської ради. Іншими словами, окреме громадське об’єднання бере на себе функції, які раніше більш чи менш успішно виконував відповідний розділ офіційного сайту міськвиконкому. Навіщо це потрібно і як працюватиме – на ці та інші питання відповів координатор проекту від Об’єднання Відповідальних Громадян Сергій Мокряков.

– Отже, тепер петиції можна подавати безпосередньо на сайті Об’єднання? Навіщо це вам потрібне? Чим не влаштовував сервіс петицій, який раніше існував у місті?

сергій мокряков

– Почнімо з того, що до системи електронних петицій на сайті kr.gov.ua уже давно висувалися низка зауважень. Недовіра мешканців міста до цього сервісу викликана передусім зафіксованими втручаннями працівників виконкому в роботу системи, яка має бути максимально автоматичною і незалежною. Окрім того на час нашої бесіди розділ сайту з електронними петиціями вже третій тиждень не працює. Це викликає аргументовані підозри, що міська влада прагне керувати системою в «ручному» режимі або є просто нездатна забезпечити безперебійну роботу сервісу. Тож ми вирішили виправити ситуацію доступними нам законними методами.

– Але чи будуть петиції на сайті «Розумне місто» мати таку ж юридичну силу, як і петиції на сайті міськвиконкому?

– Безумовно. Законом «Про звернення громадян» передбачена можливість збору підписів громадськими організаціями на своїх сайтах. Різниця полягає в тому, що ГО, яка збирає підписи, має передати інформацію про підписантів до органу місцевого самоврядування для перевірки протягом двох днів після збору необхідної кількості підписів. Далі розгляд петиції відбувається в такому ж режимі, як і для петицій із сайту міськвиконкому.

– Тобто розробники «Розумного міста» мають подавати зібрані підписи до криворізької міськради?

– Можливий і такий варіант, але наша громадська організація підписала меморандум з БФ «Разом для України», яке розробило цей сервіс, про взаємодію. На підставі цього меморандуму ми зможемо подавати підписи від своєї організації, при цьому автор петиції буде вказаний і має бути запрошений на сесію. На сайті нашої організації вже запрацювала сторінка, яка відображатиме петиції порталу «Розумне місто» через спеціальний програмний інтерфейс. Таким чином збір підписів буде відбуватись паралельно на сторінках vidpovidalni.org/petitions та rozumnemisto.org/kr/petitions, але не дублюватиметься.

www.rozumnemisto.org – це веб-сайт, яким може користуватись мешканець будь-якого міста України?

– Ні, тільки того, де міська влада або громадське об’єднання взялися впроваджувати сервіси сайту для міста та підписали відповідний меморандум із розробниками порталу. Там є сервіси, які «заточуються» під конкретне місто. Наприклад, закупівлі та платежі.

– Чому саме «Розумне місто»? Може, є якісь альтернативні майданчики? Цей єдиний чи найзручніший?

– З окремих сервісів є альтернативні майданчики. Наприклад, петиції можна реалізувати на Е-dem. Мою петицію, до речі, якою передбачався перехід саме на цю платформу, криворіжці підтримали, але не підтримала міська рада, більшість у якій контролюється виконкомом. Не дивно – як показують останні події, вони дуже бояться будь-яких проявів народної ініціативи. E-dem більше націлений на реалізацію інструменту петицій саме у співпраці з міською владою. Тож ми почали шукати інші варіанти, готові й відкриті до співпраці саме з громадськими об’єднаннями, які хочуть допомогти мешканцям свого міста зробити власний голос гучнішим. Так ми вийшли на співпрацю з «Розумним містом».

кривий ріг - розумне місто

– Портал, який вони розробили і підтримують, – це ж не тільки петиції?

– Так, він дійсно є інтегрувальним ресурсом, і багато сервісів розташовані не на самому порталі, а «підтягуються» з інших ресурсів, але в максимально зручному для мешканців конкретного міста вигляді. Думаю, з часом ми будемо використовувати й інші можливості цієї інформаційної системи – дещо вже працює, але наразі ми поставили перед собою задачу дати криворіжцям альтернативну систему подачі та підтримки петицій – чесну й непідконтрольну діючій владі.

– Хто саме допомагає впроваджувати систему? Навчає, як користуватися сервісом?

– Упроваджують систему або працівники органів місцевої влади, або – як у нашому випадку – активісти ГО. Допомагають розробники – консультують, проводять семінари. Вони з різних куточків України. Уперше система запрацювала у Вараші (екс-Кузнецовськ на Рівненщині). Наразі сервісом користуються вже близько 60 міст, перелік яких можна переглянути тут: www.rozumnemisto.org/map

– Послуга «Електронні закупівлі» тут пов’язана із ПроЗорро?

– Це і є пряма вибірка з бази ПроЗорро, автоматично зроблена системою по кожному місту, чітко по розпорядниках бюджетних коштів міста. Тобто користувачу порталу «Розумне місто» не треба йти в ПроЗорро і там розбиратись. ПроЗорро надає дані для вибірки та аналізу через спеціальний програмний інтерфейс. Портал «Розумне місто» через цей інтерфейс отримує із системи ПроЗорро інформацію про закупівлі та надає її в зручному вигляді для Кривого Рогу.

– «Розумне місто» надає індивідуальний набір модулів для кожного населеного пункту. Хто визначає той набір?

–Так, набір модулів може змінюватись залежно від потреб і способу впровадження для кожного конкретного міста. Наприклад, у Кривому Розі діє своя система електронних звернень щодо проблем ЖКГ на порталі «Ресурсний центр», тому дублювати її нема сенсу.

– Хто модеруватиме подані петиції для нашого міста?

–Наразі це право надане представнику нашої ГО на підставі укладеного меморандуму. Але вже найближчим часом ми плануємо залучити до участі в цьому процесі представників інших громадських організацій. Це підвищить довіру криворіжців до роботи системи.

– Отже, давайте підсумуємо. Чи правильно ми розуміємо, що ГО «ОВГ» на сьогодні має змогу забезпечити будь-якому криворіжцю можливість подати петицію, і все працюватиме так само, як із розділом петицій сайту міськвиконкому?

– Ще краще (сміється). Адже в нашому сервісі в кожного буде можливість перевірити, чи зараховано його голос. І голоси, віддані за ту чи ту петицію,із сайту не зникатимуть. Так що закликаємо всіх використовувати цей інструмент прямої демократії. Якщо вам є що запропонувати, переконайтесь, що ваша ідея не суперечить правилам http://vidpovidalni.org/petitions/pro-servis/, – і реєструйте петицію. Ми ж докладемо всіх можливих зусиль, аби про це дізналися якомога більше криворіжців.

Інтерв’ю підготовлено прес-службою Об’єднання Відповідальних Громадян