14 червня світ відзначає День донора крові. Об’єднання Відповідальних Громадян, заручившись підтримкою БФ Костянтина Караманіц, Рекламної агенції «Вертикаль» та інших партнерів, вирішило, що сьогодні дуже важливо привернути до цієї події увагу якомога більшої кількості криворіжців, та оголосило волонтерський марафон «Тиждень донора».

«Ми постійно контактуємо з волонтерською спільнотою міста, — розповідає голова Об’єднання Юлій Морозов, — і намагаємося підтримувати значущі ініціативи, особливо коли ними опікуються люди, які дійсно вкладають у них серце. Тож ми радо відгукнулися, коли до нас звернулася Марина Новицька, яка з нечисленною групою однодумців уже кілька років активно працює в напрямі донорства крові, зокрема особисто доставляє рятівну кров до лінії фронту».

«Тиждень донора» спрямований передусім на молодь Кривого Рогу, адже це ті люди, які, зрозумівши важливість донорства, зможуть бути корисними донорами ще багато років. Об’єднання Відповідальних Громадян хоче цим марафоном донести до криворіжців кілька важливих думок.

  • По-перше, ДОНОРСТВО — ЦЕ ВАЖЛИВО І ПОТРІБНО. Сьогодні, коли на Сході України триває війна, коли медична сфера в нашій країні все ще незграбно організована і погано фінансується, саме ваша кров може врятувати чиєсь життя.
  • По-друге, ДОНОРСТВО — ЦЕ БЕЗПЕЧНО. На жаль, у нашому суспільстві все ще побутують міфи про те, що під час здачі крові можна заразитися страшними хворобами. Але на сьогодні можна сміливо говорити, що в пунктах забору крові, зокрема в Криворізькому, що по вул. Семашка, це неможливо. Усі інструменти, голки, системи переливання, що використовуються при взятті крові, одноразові. Вони знищуються відразу після використання. Жодних підтверджених фактів зараження при здачі крові за останні роки не зафіксовано.
  • По-третє, ДОНОРСТВО — ЦЕ КОРИСНО. Лікарі запевняють — періодична здача крові позитивно впливає на здоров’я людини, адже кров постійно оновлюється, а відтак і організм оздоровлюється, що допомагає уникнути хвороб. До того ж, коли ви здаєте кров, вам одразу на місці безкоштовно роблять усі основні аналізи, визначаючи групу крові та резус-фактор. Також кров донора обов’язково перевіряють на наявність ВІЛ-інфекції, гепатиту А та С.

Ну і щоб остаточно переконати таки прийти і здати кров криворіжців, особливо тих, хто робитиме це вперше,

протягом Тижня донора — з 7 по 14 червня — партнери Об’єднання Відповідальних Громадян готові заохотити всіх бажаючих цікавими призами:

  • РА «Вертикаль» надасть 6 сертифікатів номіналом по 100 грн на відвідування Дитячого розважального комплексу «Ігролайф» та 10 абонементів на одне безлімітне ковзання в «Льодовиковому періоді»;
  • Кінотеатр «Олімп» презентує 20 квитків на сеанси за вашим вибором;
  • Екіпірувальний центр «Великан» надасть п’ять подарункових сертифікатів, кожен на одну особу, на безкоштовне відвідування будь-якої велосипедної екскурсії (включно з орендою велосипеда);
  • Організатори «QuestOut» подарують безкоштовну участь у будь-якій квест-кімнаті в Кривому Розі для команди від 2 до 5 осіб і три сертифікати з 50 % знижкою на участь в будь-якій квест-кімнаті в Кривому Розі.

Тож, протягом тижня здавати кров буде не тільки корисно, а й приємно, адже майже 50 криворіжців зможуть отримати найякісніші в місті розваги у якості призів. Коли ви прийдете до Криворізької станції переливання крові на вул. Семашка, 12 (район станції швидкісного трамвая «Кільцева»), скажіть на ресепшені, що ви берете участь в акції «Тиждень донора», вам видадуть квиток, який ви заповните і лишите персоналу. Навіть якщо з медичних причин вас не допустять до здачі (а таке буває), ви все одно візьмете участь у розіграші. Щоб збільшити свої шанси стати донором, належно підготуйтесь відповідно до цих рекомендацій.

14 червня ви побачите онлайн-трансляцію розіграшу, а команда Об’єднання Відповідальних Громадян зв’яжеться з усіма переможцями, щоб передати їм призи. Сподіваємося, для більшості учасників волонтерського марафону це буде не останній акт донорства, і ця корисна справа стане звичайною для багатьох криворіжців.