ecmp

Часто на пропозицію сортувати сміття звучить упереджена думка, що в місті немає умов. «А де? А куди?» – найбільш розповсюджена реакція на приклад, що хтось приловчився грамотно поводитися з відходами», – зазначає еколог-активіст Ольга Костіна з власного досвіду та досвіду інших небайдужих учасників неформального руху сортувальників.

Об’єднання Відповідальних Громадян вирішило сколихнути цю ситуацію, висвітливши безліч можливостей бути екосвідомими. Провівши за 2 роки масштабну роботу, ми створили екомапу міста, де позначено декілька варіантів утилізації твердих побутових відходів:

Розуміння необхідності створення екологічної карти міста було від початку діяльності Об’єднання Відповідальних Громадян. Тому розробники сайту організації Володимир Іллєнко та Костянтин Бобилєв одразу заклали цей ресурс у прошивку нашого Інтернет-майданчика. Розуміючи важливість цього інструмента екологічної поведінки, навіть після переїзду до столиці Костя не облишив його розвиток, фактично це його рукою нанесено близько 200 об’єктів.

До збору інформації для мапи за 2 роки долучилося чимало людей. Це і члени ради засновників Об’єднання, які підтримували як морально, так і дієво: переймаючись цією темою, відкрили на своїх підприємствах і в установах пункти прийому батарейок та кришечок, як, наприклад, Сергій Попович у ТОВ «Вертикаль – рекламна компанія» і Євгеній Каріс у ТОВ «Віконда», не кажучи вже про КГЦ «Шелтер+», де тепер стоїть 4 «смітнички», три з яких – для роздільного збору відходів. Пам’ятно, як одними з перших відгукнулися Володимир та Ольга Гончар, примчавшись для підписання запитів аж на мікрорайон Даманський. Це і учасники дружніх груп у соцмережах про прийом і сортування вторинної сировини в Кривому Розі, які ділилися фотографіями та інформацією про побачені пункти прийому вторинної сировини, зокрема Олександра Марченко,  Анна Атаманчук і Наталя Навроцька. За класикою жанру запровадження ініціатив, основний «тягар» збору ліг на ініціаторку створення карти – Ольгу Костіну та її незмінну супутницю в екологічних розвідках Олену Тарасик, які буквально і в сніг, і в дощ, і в спеку завели собі звичку планувати пересування містом з можливістю перевірити чи зафіксувати пункт прийому.

Для зручності користування функціонал карти передбачає як власне позначки, так і списки позначених матеріалів. Список з’являється при натисканні віконця біля напису Екомапа Кривого Рогу

Найперший список – це вже колись проведений та оновлений за рік моніторинг пунктів прийому відпрацьованих батарейок. Наразі перелік становить 66 точок збору. Вони позначені малюнком зеленої батарейки з блискавкою.

29 червоних позначок – це власне пункти прийому вторинної сировини. За деякими винятками, у нас у місті приймають макулатуру, склотару, склобій, пластмасу, ПЕТ-пляшки, акумулятори, стретч-плівку, ганчір’я, алюмінієві бляшанки, поліетилен термоусадочний, поліетилен будівельний. «Асортимент» кожного пункту можна побачити, натиснувши на адресу пункту в списку, там же з’явиться детальний опис того, як знайти пункт.

Також, відповідно до даних ТОВ «Екоспецтранс», нанесено два офіційні полігони (це понад 30 га землі) та 102 контейнери для роздільного збирання побутових відходів.

Мапа буде оновлюватися, тож якщо у вас є зауваження чи доповнення, просимо писати на електронну адресу нашої організації: mail@vidpovidalni.org

Разом з тим, можна залишати інформацію і слідкувати за новинами в соцмережах групи, що спеціалізується на цій темі: http://vk.com/re_trash_kr  і https://www.facebook.com/reTrash.KR
Матеріали за темою:

Відповідальні закликають здавати використані батарейки і показують, де це можна зробити.