10 років досвіду ШELTER+ за 1 місяць! Так! Ми зробили це! Відволікаючись на вибори, постійно вишукуючи і намагаючись надихнути і залучити ВПО, конкуруючи з восьмиберезневими святами та з іншими розважальними заходами, переборюючи суботню лінь і долаючи турботи вихідного дня – ми успішно провели цей 6-тижневий марафон, приділяючи кожну суботу разом з більше ніж сотнею студентів тому, щоб разом навчитись будувати для себе зручне і дружнє місто.
Культурно-громадський центр ШELTER+ є однією з найдосвідченіших громадських організацій Кривого Рогу. За останні роки зі зростанням громадської активності посилився і попит на отримання досвіду й знань. Тому-то ШELTER+, який функціонує в Кривому Розі понад 10 років, вирішив зробити школу для ініціативних людей, які хотіли б реалізовувати ідеї, що можуть бути корисними для суспільства, та довідатись про основи громадської роботи. Назвали проект «Школа Відповідального Громадянина» і задумали його як серію кілька-годинних тренінгів/лекцій/майстер-класів для бажаючих.
Цю ідею підтримала американська незалежна агенція USAID (в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри, UCBI), запропонувавши зробити цей проект також націленим на інтеграцію внутрішньо переміщених осіб до спільноти Кривого Рогу. Ми погодились, бо усвідомлюємо: для того, щоб усім у місті жилось комфортно, потрібно, щоб люди, які приїхали до нас з інших областей, не почувались покинутими і чужими. Переселенців з Донецької та Луганської областей в нашому місті доволі багато, і ми розуміємо, що добре було б познайомити їх з активними криворіжцями, які відкриті до співпраці та нових ідей – саме такими є студенти нашої Школи.
Отже, ще раз для тих, хто пропустив, що ж таке ШВГ: Школа Відповідального Громадянина – це 6 занять щосуботи. На початку Школи співзасновник ШELTER+ Роман Морозов розкрив дві фундаментальні теми: ЦІННОСТІ та СТОСУНКИ. Далі разом з бізнесменом Андрієм Копшевим і філософом Вадимом Добриднем шукали відповіді на питання ЩО РОБИТИ (місія, покликання, цілі…) Професійний громадський діяч, сертифікований проектний менеджер Юлій Морозов, навчив ЯК РОБИТИ (проектний менеджмент, фандрейзинг, побудова співпраці з партнерами, взаємодія із владою тощо). Олеся Романча, Юрій Назаренко, Віктор Калініченко розказали про урбаністику і квести, про дітей і дитячі програми, про їжу і спілкування. На передостанньому занятті креативний самурай зі Львова Сергій Трухімович, викладач програми Медіакомунікацій у Школі журналістики УКУ, автор численних тренінгів з реклами та практичного посібника «Реклама. Конспекти копірайтера», поділився усіма секретами медіасупровіду Громадської Організації з виставою-тренінгом «Корови не винні». І нарешті, завершилась Школа семінаром про командну роботу. Перед вручення Сертифікатів ШВГ, ми зробили дещо не типове заняття: на сцену вийшов рок-гурт і всі студенти разом співали. Емоційна складова нашого життя – не менш важлива ніж інтелектуальна. Тому спільне емоційне переживання запам’яталося багатьом більше, ніж раціональні лекції.
Та на цьому Школа не закінчується. Після 6-го заняття всі учасники проекту будуть мати змогу застосувати знання, які вони отримали, на практиці, взявши участь у соціальних проектах, спрямованих на покращення життя криворізької громади, а також на інтеграцію переселенців до криворізької спільноти. Далі буде!
________________________
ВІДГУКИ СТУДЕНТІВ:
– СТАНІСЛАВ: ШВГ дала мені поштовх до розуміння що таке суспільство. Я зрозумів як планувати та реалізовувати мої власні соц. проекти, які я виношую у моїй голові вже тривалий час. ШВГ пояснила мені де починати і як зробити все успішно. Крім того я хочу долучитись до проектів Ш+ або донести щось хороше і корисне до суспільства та просто бути частиною команди, бо разом ми можемо зробити більше.
– ОЛЕГ: Я почув одну дуже корисну річ на одному з семінарів, коли виступав Андрій Копшев. Це просто було темою мого дня. Це підштовхнуло мене зробити інший вибір, ніж я зробив би до ШВГ. Я змінив своє уявлення та рівень проекту, над яким я працюю. Тепер я розумію, що треба брати більше відповідальності за реалізацію ідей.
– ЛЮБОВ: ШВГ – це каталізатор для мене, бо після кількох семінарів я зрозуміла як позитивно впливати на моє оточення та соціум, в якому росте моя дитина. Тепер я бачу більш ясно мої дійсно важливі цілі і розумію що я на вірному шляху аби стати відповідальним громадянином.
– МИРОСЛАВА: Ш+ дуже цікавий культурний осередок, це школа життя. Я зустріла багато цікавих людей тут, знайшла нові знайомства і це дуже важливо для мене як для переселенця. Дякую Ш+ що я тут бачу гарне майбутнє для себе.
– ДМИТРО: Я переїхав до Кривого Рогу рік тому і з того часу почалася моя інтеграція до громади міста. Але після того як я взяв участь у унікальному проекті ШВГ, це цілком змінило мою свідомість. Я навіть не знав, що осередки, такі як Ш+ існують. ШВГ – це стимул для мене стати учасником активного суспільного життя, хочу надихати інших людей робити те ж. Це реальний спосіб реалізувати мої ідеї, знайти підтримку та знайти однодумців, що завжди можуть допомогти.
– АЛЬОНА: Я навчаюсь у Кривому Розі на п’ятому курсі і я дуже рада, що зустрілась з Ш+. Тут багато цікавих активних людей і це дуже потужно, що Ш+ як молодіжний центр існує більше 10 років. Я думаю важко знайти щось подібне у нашій країні. Тут я знайшла місце, де я можу бути почута, коли я ділюсь чимось особистим або просто поспілкуватись з друзями. Я завжди хотіла щось змінити навколо себе. Я навіть маю та готую свій власний проект, а ШВГ це перший крок або навіть інструкція як робити та реалізовувати це правильно. Тепер я маю знання та підтримку.
#ШколаВідповідальногоГромадянина
#ShelterPlus #ШелтерПлюс
#КультурноГромадськийФронт

 

ШВГ