Як часто ми цінуємо, ба більше – використовуємо те, що нам дає життя? Чи замислюємося, що час та інформація – це теж капіталовкладення, з якими треба вміти поводитися, за аналогією з грошима – змушувати працювати на себе?

Коли я потрапила в число 20 обраних зі всієї України для участі у школі представників екологічних громадських організацій (21-27 березня, м. Ірпінь), полестило, що екологічна діяльність нашого Об’єднання хоч і не є основною, та й сама організація не з довгою історією (менше 2-х років на момент подання заявки), а ми вже змогли зацікавити своїми результатами захід, де за конкурсом на одне місце претендували 4 людини. Але день за днем 7-денного навчання все більше оволодівала думка, що бути обраним – це не лише комплімент за попередню діяльність, а й відповідальність за довіру.

Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» з 25-річною історією, яка має 17 осередків по всій Україні та безпосередньо причетна до Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі, Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», Концепції неатомного шляху розвитку енергетики України і т.д.  Тренер Руслан Краплич, який очолював Антикризову гуманітарну програму, ініційовану в Україні Дж. Соросом, в якості експерта працював за запрошеннями Української Освітньої Програми Ринкових Реформ (USAID), Фонду Євразія, Міжнародного фонду «Відродження», ПРООН, Світового банку, ОБСЄ, МОМ та ін. Не кажучи вже про кошти на проїзд, житло і харчування. Чи буде така «компанія» щось робити, аби лише ставити галочки? Відповідь очевидна.

1-карта

 

Звісно, за плечима вже безліч пройдених навчальних заходів різних форм. Прикро згадати, наскільки часом формально зроблені організаторами або недієво сприйняті мною вони були, лише через нерозуміння того, що наш капітал має не тільки грошовий еквівалент. І паразит бездумного споживацтва може засісти не лише у ставленні до природних ресурсів, але й серед просвітницьких заходів. І коли це розумієш, то приходиш до другого моменту – отримуєш виклик, бо 10 тисяч 80 хвилин, а точніше кажучи 604 тисячі 800 неповторних миттєвостей – секунд йде на доведення, що все можливо, прикладами не лише з чогось далекого, бо переказаного, а й власне наочними історіями успіху випускників першої такої школи. І головне – складання комплексних картин, бо диявол ховається в деталях і в кожному з 4-х тематичних блоків школи було про що говорити не одну добу.

4

5

Поняття «лідерство», наприклад, визначає не тільки керівник, а й підлеглі. Забуваючи про це, ми часто патерналістично все зводимо до запиту на ідеального керівника, знімаючи значущість і відповідальність з «ідеальних підлеглих».

Проекти та управління ними зводяться не лише до мети й проблем. Донор – надавач фінансів хоче бачити грамотний документ (проект), де організатори розуміють різницю між планом, завданням і методом, не кажучи про важливість скромного розділу «Моніторинг і оцінка», взагалі проект – це не головна і виключна форма залучення коштів: ресурси з локальних джерел можуть бути набагато масштабнішими й легшими в отриманні, але й тут потребують зваженого прорахунку – чи не вийде процес залучення коштів дорожчим за саму ресурсну потребу. І що цікаво, фандрайзинг – це мистецтво не прохання, а саме залучення коштів. Психологія мотивів підкаже правильний підхід до таких, як виявилося, різних категорій, як донор, благодійник, меценат і спонсор. І не такий страшний чорт, як його малюють. Уже під час школи одна з учасниць взяла в оборот інструменти залучення й зібрала близько 400 гривень на бокси для збору батарейок.

І, звісно, наскрізний процес організації – комунікація. Бо перше правило фандрайзингу звучить: пізно говорити, які ми хороші, коли нам потрібно просити гроші.

Хочеться чи не хочеться, а зайву сором’язливість треба прибрати. Діяльність організації – це і піар теж. Взагалі, в ефективній команді лише 20% йде на так звану основну діяльність, усе інше – на адміністрування, залучення коштів та інформування. А де комунікація – там і командна робота. Тож через рольові ігри, сторітелінг, роботу в групах тощо ми на практиці переконувалися, як, не домовившись на березі, можна потонути від непорозуміння.

3 2

Говорити про биків – це не те саме, що битися з ними, йдеться в іспанській приказці, з якої ми починали перший день. То стало глобальним підсумком першого модуля навчання. І включає відлік до другого, бо це все лише початок. На учасників чекає заключний етап навчання – у червні.
А поки плануємо з користю використати час і продовжити ефективну роботу.

7

Матеріали по темі

 

Зробимо Україну чистою 2015

Відбулася всеукраїнська акція Зробимо Україну чистою!

«Рятівне сміття» (прибирання і перетворення сміття на кошти постраждалим в зоні АТО)

Здай сміття — врятуй планету і ближнього

Зневага до себе чи… ГАРНИЙ ПРИКЛАД!

Як звичайне сміття стало рятівним

У Кривому Розі наводили чистоту!

«Листопадова толока» підготувала Соколовку до зими

Hack4energy – Хакатон енергетичної свободи (Всеукр. марафон, де проект з Кривого Рогу зайняв 2-ге місце)  ;

Суть енергозаощадження — у відповідальному споживанні

підтримка Всеукр. руху “Батарейки здавайтеся” моніторинг, заохочення шкіл, вивіз батарейок на правильне зберігання

Свято для велолюбителів з відповідальними

«Велокривбас» – з нами!