У законодавстві не вказана норма, що повістки видають лише за місцем проживання. Тому були відомі випадки, коли повістки вручали прямо на дорогах. Однак на думку юристів, повістку можна отримати лише у двох місцях, де можна встановити особу — за місцем проживання або за місцем роботи. Вручити повістку на вулиці, в громадському транспорті, в магазинах не можна.

повістку можна отримати лише у двох місцях, де можна встановити особу — за місцем проживання або за місцем роботи. Вручити повістку на вулиці, в громадському транспорті, в магазинах не можна

Представники комісаріату або уповноважені особи не мають підстав перевірити у громадян документи в громадських місцях. Відповідно до ст. 34 Закону України «Про місцеві вибори» На засіданнях окружної чи дільничної виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування, на виборчій дільниці в день голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише такі особи:

  1. члени виборчих комісій вищого рівня
  2. кандидати у депутати, їх довірені особи, уповноважені особи партій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата)
  3. офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій (не більше однієї особи від однієї партії, одного кандидата, однієї громадської організації)
  4. офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій
  5. представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

4. Інші особи, крім зазначених у частині третій цієї статті та частині першій статті 82 цього Закону, можуть бути присутніми на засіданні виборчої комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні виборчої комісії. Перебування осіб, не передбачених частиною третьою цієї статті, на виборчій дільниці під час проведення голосування, а також на засіданні виборчої комісії при підрахунку голосів та встановленні підсумків голосування забороняється.

6. Працівники правоохоронних органів можуть здійснювати охорону правопорядку в день голосування та при підрахунку голосів лише поза межами приміщення для голосування. У випадку виникнення фактів порушень правопорядку голова, заступник голови чи секретар комісії може їх викликати виключно для вчинення дій з відновлення правопорядку і на час, необхідний для таких дій.

Отже представники воєнкоматів на мають права бути присутніми на виборчих дільницях.

 

Щодо міліції

Стаття 11. Права міліції Міліції для виконання покладених на неї обов’язків надається право: 2) перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з’ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію. Такі дії для них зараз досить ризиковані оскільки таких особливо активних працівників міліції, якщо вони не зможуть вмотивути своїх підозр легко можна налякати відповідальністю за перевищення повноважень. Вони повинні представитись та назвати причину перевірки. Зараз не той час коли міліція стане наражатись на неприємності по таким дрібницям. Отже згідно з законодавством представники МВС чи ДАІ за наведених умов мають право перевіряти документи в громадських місцях, однак не мають права вручати повістки. Це могли б зробити військові комісари, або уповноважені ними особи, однак повістки, при врученні в такий спосіб, вже повинні бути оформлені належним чином.

Досить дієво буде при спробі вручення повістки починати зйомку на телефон щоб зафіксувати факт заповнення повістки на місці.