Ірина Роік, член Ради Об’єднання Відповідальних Громадян

y1psqF3OMrQ

Фурор, який ми викликали біля одного з кіосків “Чистого міста” близько опівдня у п’ятницю, 28 серпня, був незабутній. Уявляєте картину: до кіоску, який розташований поміж будинків, підрулює легкова автівка. З неї виходять чарівні панянки – Ольга Гончар у класній вишиванці і я в сукні – і починають вивантажувати коробки і пакети з вторинною сировиною.

Менше ніж за місяць це все назбирала дружна редакція ТРК «Рудана»: Софія Скиба, Інна Борон, Тетяна Дрєєва, Вікторія Сімкіна, Василь Кісса й інші колеги, які приносили все це нишком, поки нас не було в кабінеті. Окрім цього, ми взяли з собою зібрані вдома ПЕТ-пляшки, макулатуру і картон. Між собою ми цю акцію назвали #Рятівнесміття. Все, що люди виносять на смітник – папір, картон, пластик, пляшки, – легко перетворити на валюту, яка може бути корисною.

Все почалося з ініціативи Ольги Костіної та Валерія Подколзіна – екологічних активістів Об’єднання Відповідальних Громадян, які в соцмережах і власним прикладом декларували відповідальну поведінку з відходами. Ольга Гончар уже кілька років збирала макулатуру і закликала те саме робити знайомих і колег. Досить давно ми з друзями збирали і відвозили використані батарейки до культурно-громадського центру «Шелтер+». А пару місяців тому ми поставили ящики для макулатури і картону в робочому кабінеті. Потім там з’явилася тара для утилізації батарейок, які взагалі дуже шкідливі для довкілля і життя людей, якщо викидаються із загальним сміттям, згодом – для пластикових кришечок.

Ми збирали непотреб близько місяця, і, здавши, вручили за нього 68 гривень 65 копійок. Це, звісно, не астрономічна сума, проте нашим волонтерам на кілька наборів сухих борщів вистачить.

Ми не закликаємо ходити по смітниках і фанатично відбирати у жебраків скляні пляшки. Йдеться про відповідальне поводження з продуктами своєї життєдіяльності і про те, що це може врятувати чиєсь життя.

Отже, вторсировина. Картон: пачки з-під ліків, косметики, упаковки від побутових приладів, обкладинки непотрібних книжок. Макулатура: журнали, газети, використаний з обох сторін папір, листівки, флаєри тощо. ПЕТ-пляшки приймають усі разом (білі, чорні, коричневі, з-під йогурту, молока, олії), ми навіть не сортували за кольорами. Пластикові кришечки кіоски теж приймають, ще й дорожче, ніж ПЕТ-пляшки. Склотара – чітко за позиціями (далі вони повертаються на завод виробника), якщо тара не підходить – йде у склобій і теж має «друге» життя.

Батарейки лише утилізуються. У чиї коробки й руки їх можна передати, ви знайдете на нашій інтерактивній мапі.

Долучайтеся бо, хоч як це банально звучить, змінювати світ довкола вас можете лише ви самі.

UDoPyePL6Ho

bgJQJpRfi_Q

39Q2yDc3cds

2wOukeJZgbI (1)