100_5736

– Той, хто хоч раз прибирав чуже сміття, ніколи не смітитиме сам! – сказав чоловік, який плавав у Жовтневому гранітному кар’єрі. Вранці 22 серпня він прийшов сюди відпочивати і визбирав з води сміття, побачивши, чим почала займатися делегація волонтерів-екологів.

Цього суботнього ранку Валерій Подколзін, один із співзасновників Об’єднання Відповідальних Громадян, засновник громадської організації «Соколовка», який уже понад два роки організовує добровільні прибирання довкілля.

– Це вже 30-й організований мною захід! – розповідає Валерій. – Сьогодні ми вирішили не просто зібрати сміття, а навчатися збирати його роздільно. Знаю, що у пунктах прийому для вторинної переробки приймають окремо білі, зелені та коричневі скляні пляшки, пластик – прозорий та кольоровий, окремо кришечки та іншу пластмасу. На це і робимо ставку. Але збираємо і просто сміття.

100_5707

На гранкар’єрі дивовижно: мальовниче каміння, прозора вода, джерельця… Тільки не всі, далеко не всі відпочивальники дбають про красу… Відпочити відпочили, а сміття якщо не лишили розкиданим, то заховали подалі з очей, під каміння. Прикро. Адже там воно так само лежить, псуючи не тільки вигляд унікального куточка Кривбасу, а ще й завдаючи шкоди природі.

Прибирати територію гранітного кар’єру прийшло небагато людей, але вони тут добровільно і свідомо, і це тішить. Олег Пшеничний вирішив долучитися до заходу з сім’єю:

– Я прибираю щоп’ятниці біля свого двору. Люблю коли чисто! Побачив на сайті Відповідальних інформацію про акцію, вирішив підтримати. Гарну справу робите! Та й для доньки чудовий приклад! Такий час, що треба допомагати одне одному, підтримувати однодумців!

– Дехто вважає, що прибирати чуже сміття – це зневажати себе, – ділиться наболілим Наталя. – Так, ніхто не в захваті від копирсання у чужому смітті. Але крім нас ніхто цього не зробить, а якщо зробить, то тільки переступаючи через себе. Не кидайте сміття! Прибирати його дуже неприємно!

100_5764

Поки активісти прибирали, відпочивальники також долучалися – підходили, дізнавалися, просили пакети для сміття…

– От бачите, гарний приклад – заразний! – жартує Валерій Подколзін. – Це не язиком плескати, це брати і робити справу, власним прикладом спонукати інших до дії. Я б хотів, щоб кожен, хто побував на такому прибиранні сам, у себе на районі влаштував подібне. Адже це неважко. Кривий Ріг, хоч як сумно це визнавати, брудний однаково всюди. Зробити довкілля чистішим – вже велика справа і “плюсик у карму”. А відколи в пунктах прийому вторинної сировини підняли ціни, за це ще й гроші можна отримати. Сьогодні прибрати нам вдалося небагато, але кілька куточків природи від сміття ми очистили!

З 8:00 до 12:00 одинадцять активістів назбирали 16 мішків непотребу. З них відправили на смітник 5 мішків власне сміття, решту відвезли для вторинної переробки на один із пунктів прийому. Заробили 69, 65 грн., та ще й пожертвували 130, вийшло – 200 грн. Гроші будуть перераховані на карту Приватбанку Сергію Титаренку – льотчику, який після поранення на війні пересувається на інвалідному візочку. Він тепер – самотній батько, який після смерті дружини залишився з двома дітьми…

P.S. Коли чекали на бус, щоб вантажити сміття, під’їхало троє молодиків. Довго розглядали волонтерів і таки наважилися сказати, що вони теж за чисте довкілля, і що пляшку з-під пива, з якою йшли на кар’єр, заберуть з собою…

Підготувала Неля Сауляк