Друга ініційована активісткою Об’єднання Відповідальних Громадян Нелею Сауляк екскурсія Олександра Мельника «Вулицями старого міста» пройшла у неділю 23-го листопада. Незважаючи на похолодання, зацікавлені городяни зібралися і близько трьох годин присвятили пізнанню історії міста. Майдан Визволення, виявляється, мав багато різних назв, колись він був майданом диктатора Сталіна, а ще раніше мав назву «Майдан Український». Перший у Кривому Розі ліфт знаходиться у будинку на розі Карла Маркса та Лермонтова. «З якого балкончика виголошував свої промови Нестор Махно? Чому саме на місці поваленого пам’ятника Леніну поставили хрест?» – здивовано запитують перехожі. Виявляється, майже на тому самому місці, де стояв ідол (трошки праворуч), раніше була церква святого Миколая — покровителя і опікуна нашого міста.

екскурсія-2

Що таке кромлех? Як працював перший у Кривому Розі фонтан, побудований засновником парку Правди Федором Мершавцевим? Яку споруду городяни прозвали «Індійська гробниця»? Яка сторона Поштової була Копійчана, а яка – Рубльова? Все це та багато інших цікавинок дізналися екскурсанти від відомого краєзнавця, археолога та справжнього патріота нашого міста Олександра Мельника.

екскурсія-1

На жаль, з технічних причин не вдалося переглянути документальну стрічку про Голодомор, зате пощастило перепочити в затишному залі Центральної дитячої бібліотеки…

екскурсія-3

Учасники Відповідальних екскурсій робили благодійні внески на закупівлю історичної літератури для бібліотек. Ми вдячні всім, хто пожертвував будь-яку суму, цього разу особливо вразив значний благодійний внесок Олександра Железняка. На гроші, зібрані під час Відповідальних екскурсій, уже закуплені книжки по історії Криворіжжя. Вони будуть передані до бібліотек міста, про що Об’єднання Відповідальних Громадян докладніше розповість згодом.

Чи бути далі Відповідальним екскурсіям? Ми чекаємо вражень від учасників уже проведених заходів і пропозицій від охочих пізнати історію рідного міста з уст краєзнавців.