Криворізька четверта влада не тільки висвітлює події, що сталися в нашому місті за день/тиждень, а й формує думку читачів (зокрема, читачів, бо в наших звітах розглядатиметься матеріал саме друкованих видань). Особливо важливим є таке «формування» напередодні виборів до Верховної Ради, аби криворіжці не помилилися і поставили хрестик у правильному квадратику. Окремі видання активізувалися останнім місяцем, деякі ж займаються «неполітичною» рекламою ледь не в кожному випуску, публікуючи репортажі, інтерв’ю, статті.

Зокрема, газета «Пульс», що має певну, чітко визначену і зрозумілу городянам ідеологію, і надалі не оминає увагою сім’ю Вілкулів. У випуску від 24.09.2014 в інтерв’ю з кандидатом на вибори знайдено кілька відверто смішних речей, що, перш за все, стосуються передвиборної програми: «Я буду продолжать реконструировать микрорайоны в Кривом Роге…» (будучи депутатом Верховної Ради), «У нас есть четкая программа возврата тарифов на прежний уровень…» (схоже на обіцянку повернути курс долара та євро до січневого рівня). Цю естафету першості вихваляння колишнього віце-прем’єра, яке і джинсою назвати важко, перехопив «Червоний гірник»: інтерв’ю Олександра Вілкула (яке вельми подібне до раніше опублікованого у «Пульсі»), привітання Юрія Вілкула та Дмитра Шпенова (теж кандидата в нардепи по 37 округу, що прославився півроку тому, голосуючи за «закони 16 січня»), репортажі, побажання щодо роботи Європарламенту – все це у випуску від 25 вересня 2014 року. Модерніше на ситуацію з виборами дивляться «Домашня газета» та «Кримінал Кривбасу». Принаймні, там немає фігур стандартних – під прицілом фотокамер і диктофонів опинився Микола Колесник («Кримінал Кривбасу»), що йде самовисуванцем по 33 округу, який ґрунтовно прокоментував трагедію під Іловайськом (враховуймо, що цей коментар виявився ледь не найбільшим серед усіх матеріалів). У «Домашній газеті» від 24 вересня, через місяць після відкриття регіонального офісу «Батьківщини», розміщено інтерв’ю Ольги Бабенко (балотується по 33 округу). Нічого повчального чи інформативного розмова не містить.

Звісно, всі ці матеріали можна вважати виключно інформаційними і такими, що ознайомлюють нас із кандидатами, щоб застерегти від хибного кроку, якби не їхня частота, нав’язливість та постійне спостерігання одних і тих самих імен на шпальтах тих самих друкованих періодичних видань.

Підготували: Ірина Роік та Сергій Мокряков